Két oklevelet kapnak majd a technikusok

Csókás Adrienn
2019. 10. 03. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem minden szakgimnázium alakul át technikummá, a művészeti képzések esetén megmarad a korábbi intézménytípus – többek között ez is kiderült azon a tegnapi háttérbeszélgetésen, amelyen Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár számolt be az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) érintő változásokról. Tegnap megírtuk, a napokban megjelent az új szakmaválasztékról szóló kormányrendelet, amely kijelöli az iskolarendszerben tanulható szakmákat. Pölöskeiné lapunk kérdésére leszögezte: nincs olyan terület, amit a jövőben semmilyen formában ne lehetne tanulni.

A mostani módosítás szerint jövő ősztől 98 technikusi és 76 szakképző iskolás alapszakma közül lehet választani, illetve ezenkívül meghatároztak még 86 részszakmát is.

A helyettes államtitkár jelezte, hogy a piaci igények alapján bizonyos szakmák kikerültek a jegyzékből, másokat összevontak, néhányat átneveztek. Új alapszakmák is megjelentek, például az ipari informatikai technikus. Tárgyalnak egyfajta kreatív technikumi képzésről is, ami azoknak a diákoknak lehet jó választás, akiket érdekel a művészet, de nem hivatásos művészként, hanem, például díszlettervezőként vagy hangosítóként dolgoznának.

Kiderült továbbá, hogy a technikumot végző fiatalok két oklevelet kapnak, és saját szakirányukban értékes felvételi pluszpontokra is számíthatnak. A technikusi vizsga ki fogja váltani az érettségin az amúgy igen nehéz komplex szakmai tárgyat is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.