Magyar-türk együttműködés a kultúra és a művészetek területén

Kulturális és művészeti együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetközi Türk Kulturális Szervezet (Türksoy) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán Budapesten.

Forrás: MTI2019. 10. 09. 15:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emmi MTI-hez eljutatott közleménye szerint a nyilatkozat ösztönzi a partnerséget a zene, a színház, a tánc, a cirkusz és a képzőművészet, az irodalom és a könyvszakma, az audiovizuális művészet, a könyvtárak és a múzeumok közötti kapcsolatok, az ipar- és a népművészet, valamint a kultúra és a művészet egyéb területein Magyarország és a Türksoy tagállamai (Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán) között.

Az 1993-ban Ankarában létrehozott Türksoy célja a türk identitású népek oktatási, tudományos és kulturális együttműködése, valamint hagyományaik ápolása és művészetük népszerűsítése.

A megállapodást Lőrinczi Zoltán, az Emmi nemzetközi ügyekért felelős államtitkára és Dusen Kasseinov, a Türksoy főtitkára írta alá. A minisztérium tájékoztatása szerint Dusen Kasseinov kiemelte, hogy 2019-ban Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott a Türk Tanács találkozón, ahol Magyarország megfigyelő státuszt kapott. Ez megnyitotta az utat a kulturális és művészeti együttműködés felé a Türksoy országai és Magyarország között.

A közlemény szerint a szerdai találkozón Kovács István, az Emmi nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a kulturális kapcsolatok erősítésével élénkebbé válhatnak a gazdasági kapcsolatok is. Emellett mindkét fél egyetértett abban, hogy a közös tevékenységek legfontosabb célközössége a fiatalok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.