Rehabilitációs tanszék nyílt a Semmelweis Egyetemen

A medikusok immár rehabilitációs képzés keretében ismerhetik meg a fogyatékosság jelenségét, az érintett betegekkel való kommunikációt és azt is, hogy miként és hova lehet szükség esetén rehabilitáció­ra irányítani a pácienseket.

Szilágyi Anna
2019. 10. 05. 12:15
null
Önálló, kötelező tantárgy lesz az utógondozásból Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új szervezeti egységként jött létre a Semmelweis Egyetemen a Rehabilitációs Medicina Tanszék, az eddigi tanszéki csoport önálló tanszékké fejlesztésével, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) bázisán. Ezzel párhuzamosan a következő tanévtől – az egyetem alapításának 250. évfordulóján életbe lépett curriculumreform részeként – elindul a rehabilitációs medicina mint önálló kötelező tantárgy oktatása az ötödéves blokkgyakorlatok között. A tanszék létrehozása alkalmából a Semmelweis Szalonban tartottak ünnepséget.

– Az orvosi rehabilitáció oktatása komoly összefogás eredményeként valósul meg, három helyszínen: az OORI-n, a Pető András Karon és az új egyetemi kórházként működő Szent Rókus Kórházban szerezhetik majd meg a hallgatók a szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket – közölte a rendezvényen Merkely Béla, a Semmelweis Egyetemen rektora. – A kétkredites képzés a jövő tanévben ötödévesek számára kezdődik meg – tette hozzá.

Önálló, kötelező tantárgy lesz az utógondozásból
Fotó: MTI/Mohai Balázs

– Fontos pillanat ez a rehabilitációs szakma számára – hangsúlyozta Cserháti Péter rektori biztos, az OORI főigazgatója. – Magyarországon 15 ezer rehabilitációs ágy van, éppen ezért örömteli, hogy ez a szakma teljes egészében megjelenik a hazai orvosképzésben – fogalmazott.

– Mára a legfejlettebb csúcstechnológia is jelen van a rehabilitáció­ban – folytatta Cserháti Péter, példaként említve, hogy nemrég robotasszisztált rehabilitációs egységet hoztak létre, a stroke betegeket pedig virtuális memóriával segítik. Mint mondta, az OORI már eddig is szoros szakmai kapcsolatot ápolt az egyetemmel, ezt a tanszék létrehozása tovább mélyítheti. Emellett új, még hiányzó területek lefedése is megvalósítható, például a gerincvelősérültek fertilitási képességének helyreállítása, ami Magyarországon még nem működik.

Dénes Zoltán, az új Rehabilitációs Medicina Tanszék vezetője, az OORI orvosigazgatója elmondta, a következő tanévtől minden hallgató egy hetet tölt az OORI-ban, itt kap átfogó rehabilitációs ismereteket. Kullmann Lajos, az OORI korábbi főigazgatója kiemelte, a medikusok rehabilitációs képzésének célja többek között, hogy megismerjék a fogyatékosság jelenségét, az érintett betegekkel való kommunikációt, valamint azt, hogy miként és hova lehet szükség esetén rehabilitációra irányítani a pácienseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.