Több támogatást kapnak a közfinanszírozott fogászok

Idén egyszeri kiegészítő díjazást kapnak az alap- és szakellátást nyújtó fogászatok, 2020. január elsejétől pedig havi fix összegű díjemelést – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Szilágyi Anna
2019. 10. 29. 14:17
null
A kormány a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt helyez Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén egyszeri kiegészítő díjazást kapnak az alap- és szakellátást nyújtó fogászatok, 2020. január elsejétől pedig havi fix összegű díjemelést – jelentette be az emberi erőforrások minisztere a tegnapi sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós elmondta, jelenleg a fogorvosi szolgálatok és szakellátóhelyek finanszírozása jelentősen alacsonyabb, mint a háziorvosoké. Olyannyira, hogy a fogorvosi praxisok bevétele ma már nem elég ahhoz, hogy megfelelő színvonalú ellátást biztosítsanak – tette hozzá. Kásler Miklós példaként említette, hogy míg egy alapellátást nyújtó fogorvosi szolgálat havi átlagos bevétele 951 700 forint, illetve egy fogorvosi szakellátóhelyé 827 700 forint, addig egy felnőtteket ellátó háziorvosi szolgálaté 1 619 900 forint. Ahhoz, hogy ez az aránytalanság megváltozzon, az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját forrásból biztosít pénzügyi támogatást a fogászatoknak – hangsúlyozta a miniszter.

Az idei egyszeri kiegészítő díjazás összege 4,44 milliárd forint. Ebből a heti 30 órát dolgozó alapellátó fogorvosok és fogorvosi szakellátók 1,5 millió forint támogatást kapnak. Az ennél kevesebb heti rendelési időt vállalók időarányosan kevesebb pénzhez jutnak – tette hozzá.

Jövőre pedig – 2020. január elsejétől – havi 380 ezer forint rezsitámogatást kapnak a közfinanszírozott fogászatok. A támogatással összesen 9,5 milliárd forint forrást von be a kormány a fogászati ellátásba – mondta el Kásler Miklós.

Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a közfinanszírozott fogorvosi ellátás és az alapellátás többi területének finanszírozása között nagyra nyílt az olló, amelyet közös felelősségük bezárni, a most kapott támogatás is egy efelé tett lépés.

A kormány a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt helyez
Fotó: Éberling András

Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke szerint a szakmai testületek és döntéshozók között valódi párbeszéd van, és nemcsak anyagi segítséget kaptak, hanem stratégiai egyeztetés is zajlik a fejlesztések érdekében.

A kormány igyekszik a megelőzésre is nagyobb hangsúlyt helyezni: a közoktatásban bővítik a szájhigiéniai ismeretek terjesztését, valamint tovább erősítik az iskolai keretekben zajló fogászati vizsgálatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.