Tudott-e Gajda Péter a korrupciógyanús összefonódásokról?

A kispesti polgármester, aki nem ismeri fel a közzétett felvételeken a fehér port lóbáló évtizedes barátját és munkatársát, Lackner Csabát, nem tud arról, hogy „kik képviseltetik magukat” a kispesti Egészségügyi Intézet felújításán – nyilatkozta az MSZP-s politikus Indexnek. Lackner Csaba másképp mesélt erről.

2019. 10. 09. 16:51
null
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Index.hu online hírportál is beszámolt a Magyar Nemzet által közzétett cikksorozatról, amelyből számos részlet kiderül a kispesti szocialisták korrupciós ügyleteiről. A portál Gajda Péter polgármestert is megkereste. „Arról is megkérdeztük a polgármestert, hogy mit tud az Anildia Kft. és a Compassion ügyeiről, arról, hogy Somogyi tárgyalta a Compassion ügyeit, amire azt írta, >>a szóban forgó tárgyalásokon nem vettem részt, nincs tudomásom arról, hogy kik képviseltették magukat rajta. Magáncégek ügyeivel kapcsolatban nem foglalkozom << ” – olvasható az Indexen. A szóban forgó projekt a kispesti Egészségügyi Intézet felújítása.

Mint azt a Magyar Nemzet már ismertette, Somogyi László az egyik olyan vállalkozó, akitől a túlárazott önkormányzati megbízásokból származó csúszópénzek visszavándorolnak többek közt Kránitz Krisztián önkormányzati képviselőhöz – hallható a Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába került hangfelvételeken. Somogyi papíron az Anildia Kft. tulajdonosa, ám informálisan több céget mozgat, így például a Compassion Kft.-t is, amelynek projektjein az általunk megkeresett alvállalkozók eddig csak Somogyival találkoztak. Somogyi Lászlónak hivatalosan nincs köze a Compassion-höz. Az Index.hu azt írta a két cég összefonódásáról: „ ha a Google-ban rákeresünk az Anildia cégre, az értékeléseknél a Compassion Kft.-t dobja fel.”

A Magyar Nemzet birtokába jutott hangfelvételeken Lackner Csaba azonban érdekes állításokat tesz a projekt kapcsán.

[audio mp3="https://magyarnemzet.hu/wp-content/uploads/2019/10/Egeszsegugyiintezet.mp3"][/audio]

Lackner Csaba így mesélt az Egészségügyi Intézet felújításával kapcsolatos bonyodalmakról. – Nincs kivitelezési terv, csak látványterv, meg nincsen kivitelezési költségvetési terv – állította Lackner, ám Somogyiék ezeket megcsinálták a politikus szerint. Azonban a tervekbe nem volt bekalkulálva a biztonságtechnikai felszerelés. A problémát a felek szerint Gajda Péter elé kellett vinni. – Lacikám, majd megcsinálod te és megbeszéled a Péterrel – mondta Lackner szerint a projekt egyik felelőse, Guzmics Zsombor az Építéshatósági és Városfejlesztési Iroda vezetője. Lackner felháborodva mesélte, hogy az irodavezető azt mondta egy nagy megbeszélésen: „Aki utoljára beszél a Péterrel, majd az lesz, mert a Péter mindig az utolsó ember szavára hallgat”. A polgármesterhez visszajutott ez az információ és megharagudott Guzmicsra.

Guzmics Zsombor, az Építéshatósági és Városfejlesztési Iroda vezetője vérig sérti Gajda Pétert és 5 millió forintot kért kölcsön Lacknertől. Guzmicsot ki fogják rúgni a választások után.

A szövegből az derül ki, hogy Gajda Péter döntési pozícióban volt ebben a helyzetben, ami ellentétes az Indexnek megfogalmazott állításaival.

Bár a polgármester nem volt jelen ezeken a tárgyalásokon, az elhangzottak alapján Lackner vagy mások tájékoztatták a részletekről.

A hangfelvétel hitelességét közvetetten megerősíti egy tény: a közbeszerzési értesítőben fellelhető egy augusztus 28-i szerződésmódosítás az Egészségügyi Intézet aulájának felújítása kapcsán, amelynek során pótmunkákra hivatkozva az önkormányzat további körülbelül 20 millió forintot biztosított a Compassion számára.

A kispesti önkormányzatot e-mailben kerestük azzal kapcsolatban, hogy milyen pótmunkák kivitelezésére került sor.

Frissítés

Gajda Péter a Hír TV kérdésére elismerte, hogy a kispesti Egészségügyi Intézet felújításakor valóban problémák adódtak a biztonságtechnikai eszközök kapcsán, amely miatt az önkormányzati pótmunkákért fizetett. Pontosan erről beszélt a felvételen Lackner Csaba.

A témához kapcsolódó cikksorozatunkat az alábbi linkeken érhetik el:

1. Karácsony jelölttársai tudják, hogy kell évente százmilliót keresni

2. Mr. Negyven Százalék is ott van Karácsony csapata körül

3. Kulcsszerepben Karácsony szövetségeseinek strómanja

4. Mesés külföldi ingatlanokban állnak a kispesti közpénzek?

5. Az ellenzék csak üzletként tekint az összefogásra Kispesten

+ A témához kapcsolódó további cikkeink

Egy kispesti történet

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.