Egy kispesti történet

A kispesti önkormányzatot a jelek szerint gazemberek gyülekezete ejtette foglyul, akik széthordják a választópolgárok alól a kerületet. És a következő öt évben végig fognak tolni mindent. Ha hagyjuk.

2019. 10. 11. 6:00
null
Gajda Péter polgármester és Lackner Csaba képviselő felosztotta a kispesti politikai piacot Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kispest, Batthyány utca. Egy régi építésű, egyszintes társasházban három lakás van egymás mellett, ebből kettő magántulajdonban, egy pedig az önkormányzat tulajdonában van. A kerület kezelésében levő ingatlanban jelenleg egy egyedülálló hölgy lakik hátrányos helyzetű kisgyermekével, aki előtte két évig lakott átmeneti otthonban.

A hölgy az önkormányzattól kért segítséget, pusztán annyit szeretett volna, hogy rászorultsági alapon kapjon egy albérletet. Tisztességesen élt, volt munkája. A segítségkérése a kerületvezetésnél először süket fülekre talált, mígnem protekcióval be tudott jutni Gajda Péter polgármesterhez, aki ígéretet tett, hogy segít lakást keríteni. Gajda betartotta a szavát.

Ezután egyeztetések következtek, a hölgy egy kis panellakást szeretett volna bérelni, az felelt volna meg leginkább gyermeke igényének, ám végül a Batthyány utcában található társasházat jelölték ki neki, és az asszony így is boldog volt, hogy végre elköltözhet az átmeneti szállásról.

Az önkormányzati lakás akkor már évek óta lakatlan volt, falai penészesek, a nyílászárók használhatatlanok, a gázkonvektor ránézésre is életveszélyes volt, a fürdőben a csempéket csak a Szentlélek tartotta a falakon. Az önkormányzatnál a hölgy türelmét kérték, mondván, két hónap alatt felújítják az ingatlant, és beköltözhet.

A renoválást a Kispesti Vagyonkezelő Műszaki Szervezet (Vaműsz) végeztette el 5,9 millió forint plusz áfáért. A szerződést a vagyonkezelő igazgatója, Kránitz Krisztián látta el aláírásával, míg a kivitelező Lakatos József vállalkozó volt, a Pemárk Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője és tulajdonosa, akinek a szignója szintén ott áll a dokumentumon.

Kránitz Krisztián és Lakatos József egyébként szomszédok. Nem Kispesten, hanem Spanyolországban. Mint azt korábban megírtuk, a Vaműsz igazgatója, akit ismerői Mr. Negyven Százaléknak hívnak a háta mögött, a Földközi-tenger partján vett házat.

A helyszín nem véletlen, Lakatos is érdekelt egy másik ingatlanban ugyanabban a lakóparkban. Egyébként 2018-ban, az ingatlanvásárlás évében Kránitz felvett 45 millió forint kölcsönt egy magánszemélytől, akinek kiléte ismeretlen.

A Batthyány utcai lakás 29 négyzetméter alapterületű, ezt kellett volna a vállalkozónak felújítania mintegy hatmillió forintból, a szerződés szerint „I. osztályú minőségben”. A gyermekét egyedül nevelő hölgy idén nyáron be is költözhetett az ingatlanba, ám elkeseredett annak állapotát látva. A hajópadló mintázatú linóleum alá nem tettek más réteget, így érződnek a padló egyenetlenségei.

A szobák ki lettek festve, ám a falak repedései kikezdték a mázolást. A régi, fából készült nyílászárókat nem cserélték ki, azokat csupán tessék-lássék módon átfestették. A bejárati ajtót szintén nem cserélték ki, hiába jelezte a hölgy, hogy akkora rés van az ajtó és az ajtókeret között, amin átfér az ujja.

Rongyokat vásárolt, és most azzal próbálja betömködni a réseket. A régi gázkonvektort szintén nem cserélték ki. Az önkormányzat szakembere szerint nem is kell, ám egy külső szakember szerint életveszélyes a készülék, mert van rajta egy repedés, így gáz- és szén-monoxid-szivárgáshoz vezethet a működtetése. Közeleg a tél, a tető lyukas maradt, a lakás beázik. 29 négyzetméter. Hatmillió forint plusz áfa.

Itt nem arról van szó, hogy páran zsebre tesznek némi pénzt, és mondjuk három helyett csak két játszótér épült meg öt év alatt. A kispesti önkormányzatot a jelek szerint gazemberek gyülekezete ejtette foglyul, akik széthordják a választópolgárok alól a kerületet.

És ahogy Lackner Csaba fogalmazott: a következő öt évben végig fognak tolni mindent. Ha hagyjuk.

A témához kapcsolódó cikksorozatunkat az alábbi linkeken érhetik el:

1. Karácsony jelölttársai tudják, hogy kell évente százmilliót keresni

2. Mr. Negyven Százalék is ott van Karácsony csapata körül

3. Kulcsszerepben Karácsony szövetségeseinek strómanja

4. Mesés külföldi ingatlanokban állnak a kispesti közpénzek?

5. Az ellenzék csak üzletként tekint az összefogásra Kispesten

+ A témához kapcsolódó további cikkeink

Tudott-e Gajda Péter a korrupciógyanús összefonódásokról?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.