Állásfoglalást tettek közzé a nemzeti régiókról

A Nemzeti Összetartozás Bizottsága biztatta az anyaországi és a külhoni nemzetrészekben élő magyarokat, hogy a polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb létszámban támogassák.

Forrás: MTI2019. 11. 12. 17:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állásfoglalást fogadott el a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban a parlament nemzeti összetartozás bizottsága – tájékoztatta Pánczél Károly, a testület fideszes elnöke kedden az MTI-t.

A bizottság az állásfoglalásban felhívja az anyaországi és a külhoni nemzetrészekben élő magyarokat, hogy a polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb létszámban támogassák – tette hozzá.

A nemzeti összetartozás bizottsága keddi ülésén – melyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is meghallgatták – foglalkozott a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű európai polgári kezdeményezéssel.

Az egyhangú döntéssel elfogadott állásfoglalásban rögzítették: a nemzeti összetartozás bizottsága üdvözli a Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezést, melynek lényege, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A bizottság meggyőződése, hogy ezek a régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy lehet megelőzni, hogy biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU alaphoz, forráshoz és programhoz, előmozdítva sajátosságaik fenntartását és regionális identitásuk megőrzését – olvasható az állásfoglalásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.