Magyarország továbbra sem kér a kvótákból

Magyar Nemzet
2019. 11. 02. 7:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A távozóban lévő Európai Bizottság (EB) még mindig ragaszkodik a migránsok Magyarországra telepítéséhez. A magyar kormány álláspontja változatlan az ügyben: sem az egyszeri, sem az állandó kötelező kvótából nem kér – rea­gált az igazságügyi tárca államtitkára csütörtökön az Európai Bíróság főtanácsnokának, Eleanor Sharpstonnak a megállapítására, miszerint jogsértően járt el Csehország, Lengyelország és Magyarország azzal, hogy elutasította a menedékkérők Európai Unión belüli elosztását szolgáló ideiglenes mechanizmust.

Völner Pál emlékeztetett: az EB azért perelte be Magyarországot, mert nem hajtotta végre a 2015-ös egyszeri kötelező kvótát, amely az országot 1294 migráns betelepítésére kötelezte. Az államtitkár hangsúlyozta: kezdettől fogva az a kormány meggyőződése, hogy az egyszeri kvóta csak a kezdet, de Brüsszel valódi célja, hogy az állandó, felső korlát nélküli, automatikus kötelező kvótát vezessen be.

– Most a máltai kvótamegállapodás kiterjesztésével akarják rávenni a tagállamokat a migránsok betelepítésére – mondta, kiemelve: a magyar emberek számos alkalommal egyértelművé tették, nem akarják, hogy Magyarország bevándorlóország legyen.

A cseh és lengyel illetékesek már jelezték, hogy megvédik polgáraikat az illegális migráció jelentette veszélyektől, továbbra sem fogadják el a menekültkvótákat, és összehangoltan lépnek fel magyar partnereikkel a bizottság által indított perben. A kvótaperben 2020 első felében várható ítélet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.