időjárás 5°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Sokan szükségtelenül rohannak a sürgősségire

Szilágyi Anna
2019.11.29. 06:36

Szédülés, hányás, nehézlégzés, kiütés, láz – csak néhány tünet, amelynél, főleg ha erősen jelentkeznek, a magyarok nagy része nem tudja, hogy mentőt hívjon, a sürgősségire menjen, vagy éppen várhat addig, amíg eljut a háziorvosához. A most megjelent Mikor forduljunk orvoshoz? című könyv éppen ennek eldöntésében segít: olyan alapmű, amelyet érdemes mindenkinek az otthoni gyógyszeresdoboza mellé beszereznie. Szerzője Kullmann Tamás főorvos, aki a győri Petz Aladár-kórház és a párizsi Hospital Saint-Louis sürgősségi osztályán szerzett tapasztalatai alapján, a betegek szempontjából tekinti át a leggyakrabban előforduló panaszokat. A könyv közérthető módon, szervrendszerenként csoportosítva ismerteti a tüneteket és azt, hogy azokkal mit lehet kezdeni, ráadásul színes képekkel gazdagon illusztrálva eléri azt, hogy hiába betegségekről van szó, szívesen veszi kézbe az ember.

Kullmann Tamás főorvos a Magyar Nemzetnek elmondta, a könyv azért született meg, mert – saját tapasztalatai szerint is – sok beteg túl későn kereste fel az orvost, mások pedig teljesen feleslegesen. – Az orvos csak onnantól felelős a betegeiért, amikortól megvizsgálja, előtte mindenki magáért, illetve a családtagjaiért felel: ennek az időszaknak a megkönnyítését szolgálja a könyv – fogalmazott Kullmann Tamás. Hozzátette, a kötet abban is komoly segítség lehet, hogy egy páciens, aki bekerül a sürgősségire, jobban megértse az orvost, akinek valószínűleg nem lesz ideje elmondani minden részletet, hiszen sok más beteg vár még a sorára.

Csökkenthető lenne a kórházak terhelése
Fotó: Teknős Miklós

A leggyakoribb tünetek, amelyekkel általában feleslegesen keresik fel a sürgősségi osztályt a betegek: a derékfájás, a rovarcsípések, az aranyeres panaszok, a magas vérnyomás, illetve a pánikrohamok, sorolta a szakember.

– Ha már egy-két ember a könyv hatására időben megy el orvoshoz, így elkerülhetünk valamilyen komolyabb szövődményt vagy akár megmentjük az életét, akkor érdemes volt megjelentetni – összegezte a szerző. A könyvet nemcsak könyvesboltokban és webshopokban, hanem a nagyobb gyógyszertárakban is meg lehet venni az egész országban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.