Bajnai Gordon embere a fővárosi holding élén

Bajnai Gordon, a megszorításairól elhíresült volt szocialista miniszterelnök Karácsony Gergellyel folytatott titkos találkozóján dőlhetett el, hogy Walter Katalin vezetheti a főváros cégeit birtokló Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) Zrt.-t. A gyanúsan rövid határidővel kiírt és elbírált pályázat nyertese az Együttben politizált, Bajnai kabinetfőnöke volt, majd a Soros György által alapított egyetem, a CEU vezérigazgatója lett.

2019. 12. 05. 10:39
Karácsony Gergely; Bajnai Gordon; Kónya Péter
Karácsony a volt kormányfővel is együttműködött Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest életében, fejlődésében nagy lehetőségnek tartom és osztom az új városvezetés céljait, megközelítését – írta a pénzügyi és jogi átláthatóságot hangsúlyozó pályázatában Walter Katalin, akit Karácsony Gergely főpolgármester a BVH vezérigazgatójának nevezett ki. Az új vezető január 6-tól irányítja Budapest kulcsfontosságú vállalatát, a Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a BVH tulajdonában álló fővárosi közműcégek üzleti és beruházási politikáját, szervezeti működését felügyeli majd. A kiírás kapcsán a Magyar Nemzet írta meg, hogy mind­össze néhány napos határidővel és elbírálással keresett a főváros új vezetőt a holding élére, ami lehetetlenné teszi a valódi, szakmai alapon történő pályáztatást. Ez azt jelenti, hogy Karácsony ismét megszegte egy korábbi ígéretét, ugyanis a fővárosi cégvezetők kiválasztása kapcsán az átláthatóság és a tisztességes verseny követelményét hangsúlyozta. – Azt az elvet, ami a választási programomban szerepel, hogy nyílt pályázatok útján választunk cégvezetőket, ezt az elvet szeretném követni, és hogy ha valaki úgy érzi, hogy van benne kellő tapasztalat, tudás és elkötelezettség arról, hogy ilyen feladatra vállalkozzon, akkor nagy szeretettel várjuk a pályázatát – fogalmazott az ellenzéki főpolgármester november 5-én az InfoRádió Aréna című műsorában. Karácsony az interjúban azt is leszögezte: „Mindenkinek lehetnek javaslatai, minden párt javasolhat jelölteket és érvelhet mellettük, de nem zsákmányok ezek a cégek. […] Csak és kizárólag a szakmai felkészültség számít.” Karácsony néhány napja a BVH vezetői pályázata kapcsán az Mfornak pedig azt nyilatkozta: „A fővárosi cégek vezetőit majd az új vezérigazgatóval együtt választjuk ki. A gazdasági társaságok többségénél szerintem vezetőcsere lesz.” A Blikknek úgy fogalmazott: „Nem politikai alapon, hanem szakmai alapon fogunk választani, itt a pártok nem delegálnak, mint az igazgatótanácsokba, és nyilvános pályázatok alapján lesznek kiválasztva a cégvezetők. Tehát ide nekem senki ne jöjjön azzal, hogy neki ez a cég kell meg az, mert el fogom küldeni a fenébe.”

Karácsony a volt kormányfővel is együttműködött
Fotó: MTI/Kovács Attila

A főpolgármester szavaival ellentétben a személy kiválasztása vélhetően már korábban eldőlt – méghozzá politikai alapon –, erre utal a háromnapos határidővel kiírt látszatpályázat mellett több más tény is. A multinacionális cégeknél szerzett menedzseri tapasztalatokkal rendelkező Walter Katalin elkötelezett a balliberális ellenzék irányába, 2013-tól másfél évig volt Bajnai Gordon kormányfő kabinetfőnöke az azóta megszűnt Együttben. Ő volt az egyike – Bajnai és Bojár Gábor mellett –, akik félmillió forintnál többet tettek bele a rövid életű szociálliberális pártba. A BVH újdonsült vezetője az alapítója volt a Bajnai vezette Haza és Haladás Egyesületnek is. Az sem véletlen, hogy alig néhány nappal főpolgármesterré választása után Karácsony Gergely tárgyalt Bajnai Gordonnal egy XII. kerületi szórakozóhely kerthelyiségében. Azóta sem derült ki, hogy Karácsony és a megszorításairól elhíresült volt miniszterelnök miről egyeztetett; még saját közösségi oldalukon sem írtak róla egy szót sem.

Walter a Soros Györgyhöz köthető hálózatnak is oszlopos tagja, karrier­jének csúcsát jelentette, hogy idén szeptemberben elfogadta a CEU felkérését, hogy vezérigazgatóként irányítsa az egyetem Bécsbe költözését. Igaz, a költözés csak részleges, hiszen az amerikai spekuláns által alapított intézmény jelenleg is működik Budapesten. Walter a CEU vezetése után pályázott a BVH rapid módon meghirdetett vezérigazgatói posztjára.

Közben szerda este a főpolgármesteri hivatal közölte: Karácsony Gergely felmenti a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vezérigazgatóját, Albertet. A közlemény szerint a döntést a szerződéskötési moratórium megszegése indokolja, konkrétan az, hogy az FKF az önkormányzati választások után – a moratórium ellenére – szerződést kötött egy, „a Mészáros család érdekeltségébe tartozó céggel”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.