Két bűncselekmény elkövetésével gyanusították meg Varju Lászlót

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) választás rendje elleni bűntett, valamint garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást Varju László ellen – közölte a főügyészség. A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője – korábban az MSZP politikusa – tagad.

2020. 01. 06. 15:05
null
Forrás: hirado.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választás rendje elleni bűntett miatt folyamatban lévő eljárásban megalapozott gyanú lényege szerint a Gyurcsány-párt politikusa 2018 februárjában, az országgyűlési választás előtt az újpesti 11. számú egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy függetlenként induló jelöltnek – nyerési esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért azért, hogy lépjen vissza a javára. A passzív választójoga gyakorlásának befolyásolására irányuló ajánlatot a férfi visszautasította.

Még 2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni. A biztonsági osztályvezető közölte, hogy a zárt, védett területekre nem lehet belépni, azonban a képviselők továbbra is az élő műsor helyszínére való beengedésüket követelték.

Fotó: hirado.hu

A köznyugalom elleni bűncselekmény miatt azért folyik eljárás, mert Varju László a stúdióba történő bemenetel érdekében nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját, amely cselekménye garázdaság vétségének megállapítására lehet alkalmas. A testi épség elleni bűncselekmény miatt közölt megalapozott gyanú szerint Varju László később a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlő helyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyílnak, és többszöri felszólításra sem távozott. Erőszakos ellenállása miatt végül testi kényszert alkalmaztak vele szemben, amelynek továbbra is ellenszegült. A földre feküdt, elkapta egy biztonsági őr lábát, majd azt kihúzta, melynek következtében a férfi a földre esett. A sértett az esés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát – Polt Péter legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés mindkét ügyben felfüggesztette.

A KNYF közleménye szerint Varju László hétfői gyanúsítotti kihallgatása során vallomást tett, érdemi védekezést terjesztett elő és védőjével együtt panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.