időjárás 36°C Pál 2022. június 30.
logo

Külföldi nyelvtanulás: sok diák már megkapta a befogadó nyilatkozatot

Csókás Adrienn
2020.01.29. 05:50
Külföldi nyelvtanulás: sok diák már megkapta a befogadó nyilatkozatot

Még el sem indult a pályázati időszak, már most aktívan készülnek a középiskolák a külföldi nyelvtanulási programra. Bartos Mónika miniszteri biztos mindenkinek azt javasolja, hogy vegyék fel már most a kapcsolatot a kiválasztott külföldi nyelviskolával és szerezzék be tőlük a befogadó nyilatkozatokat a jelentkezésig. A külföldi nyelvi kurzusokon való részvételre összesen 140 ezer tanuló jogosult.

Népszerű a fiatalok körében a kormány által támogatott külföldi nyelvtanulási program, hiszen az előzetes igényfelmérés szerint nagyon sokan szeretnének részt venni benne, számos iskola ráadásul már most intenzíven szervezi az utazások előkészületeit – tudta meg lapunk.

Bartos Mónika, a külföldi nyelvi kurzusokért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy 1390 tanulói csoport már felvette a kapcsolatot a számára szimpatikus külföldi partnerekkel és ennek köszönhetően 32 300 diák már rendelkezik a jelentkezéshez szükséges befogadó nyilatkozattal, vagyis lényegében már helyet foglalt magának. Pedig az online jelentkezési felület majd csak februárban nyílik meg, ahol a csoportos pályázóknak egy hónapig, az egyéni pályázóknak pedig hatvan napig lesz lehetőségük benyújtani a pályázatot.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt időszakban a téli szünet, illetve az ünnepek miatti kihagyás ellenére ennyien tettek lépéseket és foglalkoztak a program előkészületeivel. Egyúttal ajánljuk a többi érdeklődőnek is, hogy mielőbb ismerkedjenek meg a kurzuskínálattal, tegyék fel személyesen kérdéseiket a külföldi nyelviskoláknak, és szerezzék be tőlük a befogadó nyilatkozatokat.

Távolabbi célpontok esetén a menetrend szerinti járatok jobb megoldást jelentenek
Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos

Mivel nemzetközileg elismert, színvonalas nyelviskolákról van szó, amelyek nem csak a magyar diákoknak nyújtanak képzést, érdemes mielőbb felvenni velük a kapcsolatot, hiszen a forgalmas nyári időszakban nem biztos, hogy könnyű lesz helyet találni, különösen a nagyobb létszámú csoportoknak – hangsúlyozta Bartos Mónika. Hozzátette: a kéthetes kurzusokra közel háromszáz külföldi nyelviskola várja a magyar tanulókat, akik a program honlapján, a Knyp.hu oldalon tájékozódhatnak a legfontosabb részletekről.

A kurzuskínálat mellett itt érhetők el a konkrét pályázati kiírások és az elszámolási tudnivalók. A honlapon közzétették azt is, melyik helyszínre milyen légitársaságokkal utazhatnak a tanulók, valamint a MÁV is készített egy információs oldalt a diákcsoportoknak ajánlott, kedvezményes ajánlataival. A kiutazás módját (repülő, busz, vonat vagy ezek kombinációja) a pályázók maguk választhatják ki.

A szervezést akkor érdemes elkezdeni, amikor a pályázók megkapják a jelentkezésük pozitív elbírálásáról szóló hivatalos támogató okiratot. A buszos utazásokkal kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy távolabbi célpontok esetén a menetrend szerinti járatok jobb megoldást jelentenek a bérelt buszoknál, mivel a jogszabályi megkötések miatt 23 és 04 óra között nem utazhatnak a tanulók, az utazás megszakítása pedig extra költségekkel jár (szállás), csakúgy, mint a külföldi parkolás vagy a busz két hétre számított bérleti díja.

A külföldi nyelvi kurzusokon való részvételre összesen száznegyvenezer tanuló jogosult. Angol nyelvű képzések Angliában, Írországban és Máltán választhatók, német nyelvterületen Ausztria és Németország kínál tanfolyamokat, emellett Franciaországba is utazhatnak a diákok. A program előfinanszírozott, az utazási és megélhetési támogatást a Tempus Közalapítvány fogja kiutalni a pályázóknak. A kormány döntése értelmében minden tanuló két alkalommal, a kilencedik és a tizenegyedik évfolyamon utazhat külföldre nyelvet tanulni az állam pénzén.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.