Plusz-mínusz: Furcsa a vizsgálóbizottság hozzáállása

Forrás: HÍR TV2020. 01. 29. 12:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kispesti korrupciógyanú, Karácsony Gergely nagyobb hatalmat kaphat és a DK-s Varjú László ujjlenyomata már a főügyészségen. Ezekről a témákról szólt a Hír TV Plusz-mínusz című műsorának keddi adása.

Október elején Kispesten kitört a botrány, miután több órányi videó és hangfelvétel tanúskodott arról, hogy a szocialisták milyen trükkökkel teszik zsebre a közpénzt.

A választások előtt mutatta be a HírTV azokat a hangfelvételeket, amelyeken a kispesti szocialista polgármester állítólagos korrupciójáról beszél korábbi párttársa. Lackner Csaba tavaly is MSZP-s színekben került be a kispesti testületbe, ám a korrupciós botrány miatt kizárták a pártból, mandátumát azonban nem adta vissza.

Végül Ferenczi István, LMP-s képviselő tett javaslatot egy korrupcióellenes és tényfeltáró bizottság létrehozására.

A korábbi felvételeken fehér porral látható és közpénzek ellopásáról beszélő Lackner a hétfői testületi ülés előtt kijelentette: nem mond le tisztségéről. A testületi ülésen felszólalt a korrupciós botrányban érintett Lackner Csaba is, aki tagadta, hogy törvénysértést követett volna el, és kijelentette: segíteni fogja a bizottság munkáját.

„Érthetetlen számomra, hogy az MSZP és a hozzá tartozó ellenzéki pártok miért nem engedik el Gajda Péter kezét. Jól látható, a győri példa mutatja, hogy ha valaki levonja a tanulságokat, beismeri a hibáját, új személyeket választ, akkor lehet, hogy a választók ezt megjutalmazzák. Győr esetében láttuk, hogy megjutalmazták a Fideszt azért, hogy levonta a konzekvenciát az októberben történtekről” – fogalmazott Kovács András, az origo.hu újságírója.

Hozzátette azt is furcsállja a vizsgálóbizottságban, hogy az ellenzék a kampányban arról beszélt, hogy ha lehetőséget kapna, sokkal átláthatóbb viszonyokat teremtene. Ezzel szemben a vizsgálóbizottság a tervezett hat hónap helyett csak három hónapig fog működni, ráadásul az ülések is zártak lesznek.

„Gajda Péterrel szemben azért olyan közvetlen bizonyítékok, vádak nem fogalmazódtak meg, mint Lackner Csabával vagy akár Borkai Zsolttal kapcsolatban. De hát nyilván polgármesterként ha tudott róla az a baj, ha nem tudott róla az a baj. Tehát Gajda Péternek is el kellene gondolkozni azon, hogy mennyire vállal felelősséget ebben az ügyben” – mondta Kósa András, a Népszava újságírója.

Érdekesnek nevezte, hogy a választók így is megszavazták neki a bizalmat. A bizottsággal kapcsolatban elmondta, egyetért vitapartnerével és nem gondolja jó döntésnek, hogy zárt ülések lesznek.

A teljes adás megtekinthető a Hír TV weboldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.