Hetvenezer pár igényelt már babaváró támogatást

A kormány célja, hogy mind a 78 hazai szülészeti osztály egységesen magas színvonalon működjön – mondta Novák Katalin Budapesten a Jahn Ferenc-kórház felújított koraszülöttosztályának átadásán. Az államtitkár azt is bejelentette, hogy mostanáig hetvenezer házaspár igényelt babaváró támogatást.

Csekő Imre
2020. 02. 22. 7:30
null
Megújult a Jahn Ferenc-kórház koraszülöttosztálya Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte a hetvenezret a babaváró támogatást igénylő házaspárok száma – jelentette be tegnap Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház – a Családbarát szülészet pályázattal megújult – perinatális intenzív centrumában (PIC). Az államtitkár a sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáért már több mint 25 ezer család folyamodott.

A politikus a felújított PIC-osztály átadásán hangsúlyozta, ahol gyermek születik, ott egyben egy család is születik. Ezért egy életre meghatározó a szülés élménye, és fontos, hogy mindent megtegyenek a pozitív szülésélmény elősegítéséért.

Megújult a Jahn Ferenc-kórház koraszülöttosztálya
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Éppen ezért a kormány tízmilliárd forintnyi forrást biztosít a szülészeteknek és az újszülötteket kezelő osztályoknak a megújítására. Novák Katalin arról is beszélt, hogy 78 szülészeti osztály van hazánkban, és a kormány célja, hogy ezek mindegyike egységesen magas színvonalon működjön az országban.

A családügyi államtitkár a helyszínen lapunknak nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy a babaváró támogatást és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét 2022. december 31-ig hirdették meg. – Senki ne izguljon, mert eddig a határidőig biztosan igénybe lehet venni ezt a két népszerű támogatási formát. Bátorítanék minden érintett családot, hogy nyugodtan igényeljék ezeket a konstrukciókat – fogalmazott az államtitkár.

Novák Katalin a Magyar Nemzet kérdésére arról is beszélt, hogy a kiszolgáltatottság érzésének minimálisra csökkentése a legfontosabb feladat egy szülészet családbaráttá alakításakor.

– A megfelelő szaktudás, a pozitív emberi hozzáállás és végül a tárgyi feltételek megléte tehet családbaráttá egy szülészetet. Utóbbi megteremtésé-ben segít a Családbarát szülészet pályázat – mondta a politikus.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház PIC-osztálya 366,4 millió forintot nyert el az átalakításra. Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója a pénteki átadón elmondta, ebből az intézmény első ütemben 171,8 millió forintot fordított a koraszülöttosztály fejlesztésére, amelyből a felújításra 165 millió forintot, új eszközök beszerzésére pedig 6,8 millió forintot költöttek. Tavaly 2247 gyermek született a kórházban, közülük 281-et láttak el a PIC-osztályon, ahol évek óta egyetlen kisbaba sem vesztette életét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.