időjárás 1°C Vilma 2023. december 5.
logo

Politikai bohózattá alakul a hetes cikkely szerinti eljárás Brüsszelben

Forrás: Hír TV
2020.02.27. 13:03

Politikai bohózattá alakul a Magyarország elleni hetes cikkely szerinti eljárás Brüsszelben – fejtette ki a Fidesz európai parlamenti képviselője kedden HírTV Magyarország élőben című műsorában.

A Plusz-mínusz vendégei Csuhaj Ildikó, az ATV főmunkatársa és Kovács András az Origo újságírója volt.

„Mi azzal egyetértünk, hogy az eljárás legyen befejezve természetesen, úgy gondoljuk, a Néppárton belül nagyon sokan értik a mi pozíciónkat, amikor én beszélgetek a néppárti képviselőkkel, nagyon sok ország képviselői azt mondják, hogy valóban boszorkányüldözés folyik, tehát a Néppárt nagyon megosztott ebben a tekintetben, de nagyon-nagyon sokan vannak mellettünk, és egyre növekszik ennek a tábora, és úgy érezzük, hogy az idő a Néppárton belül nekünk dolgozik, mert megértik a mi álláspontunkat – mondta Trócsányi László.

„Én nem nevezném bohózatnak a hetes cikkelyt és eljárást semmi szín alatt. Ugye Trócsányi miniszter úr azt is mondta, hogy ez a süketek párbeszéde, ez az uniós atom. Nagyon nagy dráma volt, amikor ’18 szeptember 12-én az Európai Parlament ezt megszavazta, hogy elindítják Magyarország ellen. Az viszont igaz, hogy nem volt még erre precedens, tehát ez az eljárás nem zökkenőmentes. Volt eddig, ha jól emlékszem két vagy három meghallgatás, amikor Varga Judit igazságügyi miniszter (...) azt mondta, hogy a miniszterelnök úr azt várja tőle, hogy érje el, hogy minél előbb lezáruljon, ezt nem sikerült elérni. Emlékszünk, volt egy egészen botrányosnak tűnő meghallgatás is, nagy politikai visszhangja volt, hogy Kovács Zoltán elment erre e hetes cikkelyes meghallgatásra Brüsszelben és 2,5 óra alatt 74 Twitter-üzenetet lőtt ki arról, hogy itt a Soros zenekar forgatókönyve szerint mennek a dolgok” – mondta Csuhaj Ildikó, az ATV főmunkatársa.

„Ildikóval szemben én úgy látom, hogy alapvetően a zöldek, liberálisok, szocdemek érdeke, hogy az egész folyamat így maradjon. Jól láthatóan nem sikerült 2018 óta sem bizonyítaniuk, hogy rendszer szinten gond lenne a jogállamisággal. Érdemes csak elővenni a legutóbbi bírósági ítéleteket, amik finoman szólva nem a kormánynak vagy nem a kormány érdekkörének kedveztek. A másik pedig, hogy láthatóan az Európai Unió azért is került nagyon nehéz helyzetbe, mert felismerték azt, hogy magát a hetes cikkely szerinti eljárást nem lehet életbe léptetni, ráadásul tegnap ez még egy pofont kapott, mivel jól láthatóan Orbán Viktornak még egy elég komoly szövetségese kerül miniszterelnöki pozícióba Szlovéniában. Így gyakorlatilag már két miniszterelnök nyíltan ellene fog szavazni ennek a hetes cikkelynek, a többiek véleménye pedig láthatóan rendkívül megosztott” – fogalmazott Kovács András az Origo újságírója.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.