A cél, hogy megelőzzék a gócpontok kialakulását

Három újabb magyar férfiról derült ki, hogy koronavírussal fertőzöttek, mindnyájan jól vannak, a Szent László Kórházban vannak. Hatósági házi karanténba már 166 magyart küldtek, akik járványos területről érkeztek haza.

Szilágyi Anna - Csekő Imre
2020. 03. 14. 7:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkilencre nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma hazánkban, miután három magyar férfinél kimutatták a betegséget – jelentette ki Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője tegnap. Egyikük egy 67 éves férfi, aki munkájából adódóan sok külföldivel találkozik. A másikuk egy 41 éves férfi, aki Hollandiában és Angliában járt a közelmúltban, a harmadik pedig egy 27 éves férfi, aki együtt volt a szintén Izraelben járt fertőzöttel. Mindhárman a Szent László Kórházban vannak, jól vannak.

Lakatos Tibor azt mondta, hazánkban továbbra is egyedi esetek vannak, a cél, hogy megelőzzék a csoportos gócpontok kialakulását, ezért a járványügyi nyomozásban mostantól a rendőrség is részt vesz, a védekezés utolsó perceiben vagyunk.

A határokon eddig 11 437 magyar állampolgárt ellenőriztek és 166 embert küldtek hatósági házi karanténba. Nekik otthonukban kell két hetet tölteni, nem hagyhatják el a lakást, és a rendőrség a helyszínen ellenőrizheti ennek betartását. Emellett 204 főtől tagadták meg az országba való belépést.

Az ezredes arról is beszélt, a büntetés-végrehajtás naponta 25 ezer maszkot gyárt, amelyeket elsősorban az egészségügyi szakembereknek juttatnak el, illetve korlátozott számban közforgalomba is kerülhetnek. Ha valahol drágábban adják a maszkokat és a kézfertőtlenítőket, azoknak az ellenőrzését a rendőrség fogja elvégezni. Hozzátette azt is, minden háziorvos hamarosan speciális maszkot kap, amiket akkor kell viselni, ha fertőzöttel kerülnek kontaktusba.

Közben a Belügyminisztérium azt közölte, kiutasították Magyarországról és az Európai Unió területéről azt a két iráni egyetemistát, akik a koronavírus miatt elrendelt kórházi karantént elhagyták.

Egyszerűsödött a gyógyszerkiváltás

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere péntektől rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit, hogy bárki kiválthassa ismerőse gyógyszereit. A patikák a gyógyszerek kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik annak, aki közli a beteg taj számát, és a saját személyazonosító adatait is hitelesen igazolja. Az országos tisztifőgyógyszerész azt kéri a gyógyszertáraktól, hogy csak annyi ügyfél tartózkodjon a patikákban, ahány gyógyszerkiadó ablak működik. Azt is előírták, hogy az orvosi vények aláírására szolgáló tollakat és a kihelyezett vizet és poharakat is be kell szedni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.