A főváros a kormány döntéseinek megfelelően fog eljárni

A főváros leállította az első ajtós felszállást a BKV járművein, valamint a továbbiakban ideiglenesen nem lehet jegyet vásárolni a buszsofőröktől. A fővárosi fenntartású kulturális intézmények bezárnak, a munkaadókat arra kéri a főváros, hogy szervezzék meg, hogy munkavállalóik otthonról dolgozhassanak.

2020. 03. 12. 16:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez a város a bajban megmutatja a legjobb arcát, szeretném megköszönni minden munkavállalónknak, hogy ilyen fegyelmezetten és a közérdeket szolgálva végzik a munkájukat – kezdte sajtótájékoztatóját csütörtök kora délután Karácsony Gergely főpolgármester. A városvezető kiemelte, hogy a főváros együttműködik a kormánnyal és az operatív törzzsel a koronavírus-fertőzés terjedésének megállítása érdekében.

– Minden kormányzati döntést egy kicsit szigorúbban értelmezünk, és inkább tovább megyünk a saját intézményeink kapcsán ezeknek a döntéseknek a végrehajtásában, mintsem, hogy lemaradjunk – mondta Karácsony Gergely, aki szerint a jelenleginél szigorúbb, „bátrabb” döntéseket kellene hoznia a kormánynak. A főpolgármester a közösségi közlekedés kapcsán elmondta, hogy a városnak a járványveszély idején is működnie kell, ám szeretnék csökkenteni a kockázatokat. Átmentileg felfüggesztették az első ajtós felszállást a BKV járművein, valamint átmenetileg jegyet sem lehet váltani a gépkocsivezetőknél.

Karácsony Gergely arra kérte a munkaadókat, hogy biztosítsák a munkavállalóik részére az otthonról való dolgozás, a „home office” lehetőségét. Abban a munkakörben, ahol ez nem életszerű, rugalmas munkakezdést szeretne kérni Karácsony annak érdekében, hogy a reggeli tumultus elmaradjon. A városvezető szeretne kérni a kormánytól egy „pandémiás protokoll tervet”.

A kulturális intézmények kapcsán is változások lesznek: a budapesti színházak működését átmenetileg felfüggesztették. – A mai naptól felfüggesztjük az előadásokat minden budapesti színházban, felfüggesztjük az előadásokat minden budapesti fenntartású moziban és felfüggesztjük a szolgáltatásokat a budapesti Szabó Ervin Könyvtár minden fiókintézményében, illetve a fővárosi fenntartású múzeumoknak is – mondta Karácsony, aki azzal indokolt, hogy nem akar kiskapukat keresni a városvezetés.

– A törvények határozzák meg, hogy ki legyen a Fővárosi Védelmi Bizottság vezetője, így ezt hiába kérik számon rajtam – válaszolta lapunk kérdésére Karácsony Gergely. A kérdés azért volt releváns, mert Demszky Gábor volt főpolgármester egy mai Facebook-posztban kérte ezt számon Karácsonyon.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel Karácsonyék felfüggesztették a Hír TV elleni bojkottot. – Nem tervezünk ilyen intézkedést – válaszolta Karácsony Gergely arra, hogy tervezik-e megszüntetni a metróközlekedést, vagy esetleg felfüggeszteni a 4-6-os villamos közlekedését. A főpolgármester szerint az nagy segítség lenne, ha a reggeli csúcsforgalomban kevesebb ember indulna útnak.

– Mindenben a kormány döntéseinek megfelelően, fegyelmezetten fogunk eljárni – mondta Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a kulturális intézmények ideiglenes bezárása kapcsán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.