időjárás -5°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Elképesztő összefogás az egészségügyiekért

Haiman Éva
2020.03.17. 21:38

Bajban ismerszik meg igazán a másik, tartja a mondás, és most látszik csak igazán, milyen sok önzetlen és segítőkész ember él ebben az országban. Szinte néhány óra alatt két Facebook-csoport is alakult az egészségügyi dolgozók támogatására, akik fizikailag és lelkileg is a legnagyobb terhelésnek vannak kitéve jelenlegi járványhelyzetben. Jókuti András gasztroblogjának közösségi oldalán, a világevőn például Etesd a dokit (#etesdadokit) címmel indult egy kezdeményezés,amelynek másik ötletadója Keve Márton séf, aki a világ legjobb éttermeiben dolgozott az elmúlt 15 évben és nemrég költözött haza.

A kezdeményezés lényege pedig éttermesek, vendéglátósok, séfek, beszállítók összefogása az egészségügyi és szociális dolgozók megfelelő ellátásért. „Orvosok, ápolók, nővérek hatalmas terhelésnek vannak most kitéve, nagyon fontos, hogy a lehető legjobb fizikai állapotban, egészségesen táplálkozva tudják végezni a munkájukat!” – írják, és kérik, hogy aki tud segíteni főzésben, kiszállításban, csomagolásban, vannak kapcsolatai, el tudja intézni, hogy befogadói (kórházi) oldalon is működjön a dolog, azt várják ebben a csoportban.

Az egészségügyiek lelki támogatásában pedig a Mental-For Csoport igyekszik a saját eszközeivel segíteni azzal, hogy egy helyen elérhetővé tették azoknak a pszichológusoknak, coachoknak, terapeutáknak az elérhetőségét, akik idejük egy részét önkéntesen felajánlják orvosoknak, nővéreknek, ápolóknak, mentősöknek, bármilyen egészségügyi dolgozónak, ha segítségre, támogatásra van szüksége. Minden önkéntesről felkerül egy kép, a neve és végzettsége, valamint egy link ahol lehet nála időpontot foglalni segítő beszélgetésre. A szolgáltatásunk ingyenes. A járvány idején tart és a járvánnyal összefüggő lelki nehézségek támogatására szolgál, online formában.

A budapesti Airbnb közösség tagjai is aktivizálódtak: a kórházban dolgozó, közvetlen betegekkel érintkező egészségügyi dolgozók számára biztosítanának ingyen lakást. Mint írják, a világjárvány miatt kialakult helyzetben szeretnénk segíteni a kórházi dolgozók életét azzal, hogy ne kelljen aggódniuk családtagjaik egészsége miatt, és a következő néhány hétben külön tudjanak költözni szeretteiktől. Természetesen minden esetben a lakás tulajdonosa által meghatározott időtartamra és feltételek betartásával működik a felajánlás (például munkáltatói igazolás a visszaélések ellen, a végén fertőtlenítés...stb).

Koronavírus itthon

Vakcinákkal hálálta volna meg Banglades a magyar orvosok munkáját

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.