Házhoz viszik a segítséget az önkormányzatok

Elsősorban a bevásárlásban és a gyógyszerkiváltásban vehetnek igénybe segítséget a budapesti szépkorúak, akiknek az önkormányzatok mellett számos önkéntes is megkönnyíti az említett napi rutinok elvégzését. A peremkerületeken és a belvárosban is kidolgoztak jól működő modellt, ám például a VII. kerület DK-s vezetése a múlt hétvégén nem segített a rászorulóknak.

2020. 03. 24. 6:18
null
A postai ügyintézésben és a gyógyszerek kiváltásában is segítenek a nyugdíjasoknak a kertvárosban Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nahát, még Flóraszeptet is hoztak, el sem hiszem! Nem is számítottam ilyen jó szándékra. Mindössze egy nappal azután, hogy felhívtam az önkormányzat által hirdetett szépkorú-segélyvonalat, már kaptam is visszajelezést – meséli a Magyar Nemzetnek meghatódva egy XVI. kerületben lakó idős asszony, miután kézhez kapta az általa kért árucikkeket.

A hölgy egyedül él, hozzátartozói nincsenek, ezért életmentő volt számára az önkormányzat segítsége. – Ez ma már a hatodik fuvarunk volt, de még több helyre is megyünk – mondja lapunknak a nyugdíjasok szállítószolgálatának kisbuszát vezető férfi, mutatva, hogy a csomagtérben még többkartonnyi olaj, tej és egyéb tartós termék található. Hozzátette: az idősek már ismerik őket, hiszen a veszélyhelyzet kihirdetése előtt is sokukat hetente vittek bevásárolni vagy a postára, gyógyszertárba.

A postai ügyintézésben és a gyógyszerek kiváltásában is segítenek a nyugdíjasoknak a kertvárosban
Fotó: Bach Máté

– Mindenképpen szeretnénk elérni, hogy az idős, leginkább veszélyeztetett emberek maradjanak otthon. Minden postaládába eljuttattuk az erre felhívó tájékoztató kiadványokat, és a segélyvonalat is ezért hoztuk létre – mondta lapunknak Kovács Péter, a kertváros fideszes polgármestere. Szavai szerint a bevásárlás és a gyógyszerkiváltás mellett az orvosi leleteket is kiszállítják.

– Egyre több idős kér segítséget, eddig közel kétszázan jelentkeztek, de ötezer főnek is biztosítani tudnánk az említett szolgáltatást. A kerületnek nagyjából 11 ezer hetven év feletti lakója van, a többségüknek szerencsére a rokonok és az ismerősök tudnak segíteni – számolt be róla Kovács Péter.

Hozzátette: több önkormányzati cég járműveit lefoglalták az idősek megsegítésére, míg több civil önkéntes a magángépkocsijával, saját zsebből fizetett üzemanyaggal vesz részt a programban. Kovács Péter arra is kitért, hogy a járvány miatt az eddig rászorultsági alapon működő ebédkiszállítást is kérhetik az idősek. A piaci árnál olcsóbban számított meleg étel árát a jövedelem függvényé­ben állapítják meg, a legalacsonyabb díj harminc forint adagonként.

Az időseket segítő hasonló rendszer működik a XVII. kerületben is. Horváth Tamás (Fidesz) polgármester lapunknak elmondta, a munkájukat megkönnyíti a városrész több idősklubjában korábban kiépített közösségi hálózat.

A belvárosban is jól jön a segítség a szépkorúaknak. Bár az egészen kicsi VI. kerületben nincsenek akkora távolságok, mint a peremkerületekben, az idősek magas száma jelenti az egyik fő kihívást, hiszen Terézváros 38 ezer lakosából több mint nyolcezer 65 év feletti. A Terézvárosi Gondozószolgálat irodájában folyamatosan tartanak eligazításokat az önkénteseknek, akik a bevásárlásokat és a gyógyszerkiváltásokat végzik.

Soproni Tamás, a kerület momentumos polgármestere lapunknak arról számolt be, hogy meredeken nő az önkormányzathoz fordulók száma. – Több mint egy hete kezdtük az önkéntestoborzó kampányunkat. Eddig nyolcvanan jelentkeztek, köztük számos óvónő és dajka. Több cég is felajánlotta a szolgálatait – tette hozzá.

A DK-s Nidermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat azonban a múlt hétvégén nem foglalkozott a bajban lévők ellátásával. A VII. kerületi önkormányzat Facebook-oldalán csütörtök délután közölték a lakosokkal, hogy szombat és vasárnap nem lesz élelmiszer- és gyógyszerellátás. Arra kérték az embereket, hogy másnap délig jelezzék, ha kifogytak a készleteik.

A PestiSrácok értesülése szerint ezt sokan meg is tették, ám akik tudtak ügyintézővel beszélni, azokat az illetékesek megpróbálták lebeszélni a segítség igénybevételéről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.