Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Honfitársaink nem estek kétségbe

Bár óvatosak a budapestiek a koronavírus magyarországi megjelenését követően, nem estek pánikba. A lapunk által megkérdezettek között olyanok is voltak, akik a Magyarországra történő beutazások korlátozásával előznék meg a hazai járványt, míg más világ-összeesküvést sejt a kórokozó felbukkanása mögött.

2020. 03. 06. 6:18
A budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren sem hord mindenki maszkot Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyógyszerészeti Intézet tágabb környezetében megkérdezett járókelők mindegyike hallott a két iráni diákról, akiknél hazánkban elsőként mutatták ki a Covid-19 nevű kórokozót, ám kevesen aggódnak a megbetegedések tömegessé válása miatt. A lapunknak nyilatkozók közül mindössze egy francia fogorvoshallgató viselt maszkot. A húszas évei elején járó nő a két negyedéves iráni diákot is ismeri, ám nem aggódik az állapotuk miatt, mivel a vírus elsősorban az időseket és a legyengült immunrendszerű embereket dönti le a lábáról.

– A legfontosabb, hogy ne adjuk át egymásnak a fertőzést, ám mivel hosszú a lappangási idő, látható tünetek nélkül is vírushordozók lehetünk. A maszkot is ezért viselem, és az alapos, gyakori kézmosás is fontos. Ennél többet egyelőre nem szükséges tenni – vélekedett.

A budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren sem hord mindenki maszkot
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Gyermekgyógyászati Klinika előtt cigarettázó két ötödéves diák sem fél a betegségtől, bár egyikük – a magyar – mindent megtesz, hogy ne kapja el a Covid-19-et, hiszen ha ő megbetegedne, akkor a vele élő nagyanyja egészségét veszélyeztetné leginkább.

Norvég csoporttársa kérdésünkre elmondta azt a hírekben eddig nem hangsúlyozott tényt is, hogy a koronavírus kizárólag a tüdő receptoraihoz csatlakozva képes betegséget okozni, ezért például a szánkba jutva sem jelent veszélyt.

– Ennek ellenére sem tanácsos kézmosás előtt az arcunkhoz érni, mert ilyenkor a levegőbe kerülhetnek olyan mikrorészecskék, amelyeken a vírus is megtalálható, és azt belélegezve kialakulhat a fertőzés – fejtette ki az egyetemista.

Egy ebédelni siető dél-koreai orvostanhallgató a hazájában történtek miatt jobban aggódik a többieknél. – Otthon az első két fertőzéses eset regisztrálása után exponenciálisan nőtt a megbetegedések száma, s mára több mint hatezren kapták el a Covid-19-et. Ezért rendkívül fontos a megelőzés. Eddig sajnos halogattam, hogy nagyobb készleteket halmozzak fel alapvető élelmiszerekből, de ma délután sort kerítek a nagybevásárlásra – fogalmazott. A gyerekklinikát elhagyó kisgyermekes családnak az élelmiszer bespejzolása okozza a legkisebb fejtörést. – Vágtunk disznót decemberben, ott a sok szalonna, kolbász, sonka, elleszünk, akármi történik, nekünk nem kell konzerv – mondta a családapa.

Akadnak, akik a tavasziasodó időtől várják a vírus terjedésének a megállását. – Szerintem bolhából csinálnak elefántot. Bár hatvanéves vagyok, sportolok, egészségesen élek, bort is iszom mértékkel, ami az orvosok szerint is jót tesz. És ha valaki tüsszent, elkapom a fejem, nincs mitől tartanom – közli egy állítása szerint ezoterikus dolgokkal foglalkozó férfi.

Többen is a migrációban látják a probléma okát, de sokan a turistákat is szűrnék. – A határokra is figyelni kell, senkit nem kellene beengedni olyan helyekről, ahol elterjedt a vírus, így például sem kínaiaknak, sem irániaknak nem adnék beutazási engedélyt az ország területére – fogalmazott egy ötvenes éveiben járó úr, hozzátéve: reméli, hogy Budapestet vagy más magyar régiókat nem kell a kínai Hupej tartományhoz hasonlóan lezárni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.