Nyugodtan menjen vért adni, aki egészséges!

Öröm a segítségnyújtás a megújult Országos Vérellátó Szolgálat központjában.

Juhász Attila
2020. 03. 24. 15:54
null
Budapest, 2018. mjus 14. Egy frfi vrt ad az Orszgos Vrellt Szolglat megjult Karolina ti vradternek tadsn 2018. mjus 14-n. MTI Fot: Mnus Mrton Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már nem tartozom a létező legfiatalabb korosztályba – mondjuk úgy: középkorú vagyok –, de hál’ Istennek tökéletes egészségnek örvendek, és jó erőben is érzem magam, így aztán gondoltam egy merészet, kimozdultam otthonomból egy kis időre, és – persze a megfelelő védőöltözetben – felkerestem az Országos Vérellátó Szolgálat Karolina úti központját, hogy megejtsem a már egy ideje esedékes következő véradásomat.

A helyszínre érkezve folyamatosan értek a kellemesebbnél kellemesebb meglepetések. A Karolina úti központ mostanra teljesen megújult, valóban 21. századi körülmények közé csöppen a véradó polgár.

A belépő kérdések természetesen így járványhelyzet idején a koronavírussal kapcsolatosak, azok egyfajta szűrőt jelentenek, csak az jut át ezen, aki az elmúlt három hónapban nem járt külföldön, nincs a koronavírus szempontjából kockázatot jelentő hozzátartozója és nem is érintkezett ilyen személlyel, valamint, és ez a legfontosabb: EGÉSZSÉGESNEK ÉRZI MAGÁT, NEM KÖHÖG, NEM LÁZAS, NEM PRÜSZKÖL! Természetesen előny még az is, ha az illető otthonról – Home Office – végzi munkáját.

Mivel én ezen kritériumok mindegyikének megfeleltem, jöhetett az azonosítás, amely – lévén egy rendszeres véradóról szó – nem ment lassan, a donor kérdőív kitöltésében pedig már rutinos „versenyző” vagyok.

Az óvatosság persze ott, a vérellátóban is megvan és működik is, ott-tartózkodásom alatt háromszor használtam a kézfertőtlenítőt, és a többi – nem kis számban megjelent – véradót sem közelítettem meg kettő méternél jobban.

A 450 milliliter vér leadása és az ezt követő mintegy 10 perces pihenő közben sikerült beszélgetnem a rendkívül kedves és már addigra túlórázó nővérekkel, akik elmondták, hogy az elmúlt napokban sem csökkent a véradók, önkéntesen segítők száma, a jelek szerint az egészséges emberek érzik, hogy ezzel segíthetnek bajba került embertársaikon, és végső soron a gyógyításból is kiveszik részüket.

Mert az egészségügyben dolgozók megfeszített munkája csak akkor lehet igazán eredményes, ha a betegek, sőt az egészségesek is a végletekig együttműködnek velük.

Ilyen körülmények között, ami ma az Országos Vérellátó Szolgálat központjában fogadja az embert, mindenki számára öröm lehet a segítség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.