Szombaton 11-gyel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban

Az új betegek között vannak, akik Olaszországban jártak. Van olyan beteg, aki feltehetően az Ausztriában járt családtagjától fertőződött meg.

Magyar Nemzet Online
Forrás: ORIGO.HU2020. 03. 14. 15:24
LAKATOS Tibor; KÁSLER Miklós
Budapest, 2020. mrcius 7. Lakatos Tibor, az operatv trzs gyeleti kzpontjnak vezetje (b) s Ksler Mikls, az emberi erforrsok minisztere (j) a koronavrus-fertzs elleni vdekezsrt felels operatv trzs sajttjkoztatjn a Miniszterelnki Kabinetiroda sajttermben 2020. mrcius 7-n. MTI/Bruzk Nomi Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frissítés: Már 30 fertőzött van Magyarországon

Újabb öt magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést, ezzel 30-ra nőtt a Magyarországon a diagnosztizált fertőzöttek száma.

A koronavirus.gov.hu oldalon szombat este azt írták: az új betegek között is vannak, akik a közelmúltban Olaszországban jártak. Van olyan beteg, aki feltehetően az Ausztriában járt családtagjától fertőződött meg és van olyan is, akit a kontakt-kutatáskor már korábban azonosítottak.

Kiemelték: az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és a kontakt-kutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez.

Magyarországon eddig 30 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 20 magyar állampolgár.

Az operatív törzs ma délutáni sajtótájékoztatóján hangzott el:

– Hat újabb megbetegedést regisztráltunk Magyarországon az elmúlt 24 órában. Így már 25-re nőtt a fertőzöttek száma. Mind a hat új beteg kórházi karanténban van és mind a hat betegnek jó az állapota. Az új betegek egy része kontakt-személy, másik része pedig új megbetegedés. Ma 12:00 óráig, a határellenőrzés ideiglenes visszaállításának bevezetése óta

a magyar-szlovén határon 35905 ellenőrzést hajtottak végre kollégáim és 549 magyar állampolgár esetében rendelték el a hatósági házi karantén intézményét.

Továbbra is egy fő volt, akit a mentőszolgálat szállított el egészségügyi intézménybe és 445 külföldi belépését tagadtuk meg az országhatáron való belépését – mondta Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a koronavírus-járvány miatt a kormány által felállított Operatív Törzs szombati tájékoztatóján.

Az operatív törzs – ahogy már kollégám említette – ma is ülésezett és megfogalmazott néhány ajánlást. Az egyik ilyen, amit most szeretnék Önökkel ismertetni, hogy az operatív törzs arra kéri a kormányablakok ügyfeleit, hogy lehetőség szerint időpontfoglalásra menjenek ki az ügyeik intézésére a kormányablakokhoz, és csak rendkívül indokolt esetben keressék fel úgy személyesen az okmányirodában a kormányablakot, hogy előtte nem regisztrálnak és nem kérnek időpontot. Nyilván ez is az egyik lehetséges módja a tumultus elkerülésének, a nagyobb létszámú ember együttlétének a megelőzésének. A kész okmányokat az eddig megszokottaktól eltérően nem személyesen kell átvenni, hanem a kész okmányokat postai úton fogják megkapni az ügyfelek levél szerinti kézbesítéssel. Az ezzel kapcsolatos jogszabály módosítás előkészítése folyamatban van – fejtette ki az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Többször elhangzott már, hogy az emberi erőforrások minisztériuma gondoskodik az egészségügyben dolgozók egészségügyi védelméről. Több ezer doboz maszk jutott már el a háziorvosokhoz az elmúlt hetekben.

Közel 3900 doboz maszkot vehettek át a mentőállomásokon a háziorvosok, de még további 1700 maszk átvételre vár.

Ezek közül a legtöbb itt Budapesten található. A mai napon elkezdődött a mentőszolgálat általi kiszállítása a speciális maszkoknak. Amiről már tegnap említést tettem ezeket az Országos Mentőszolgálat a megyeszékhelyekre szállítja ki, ahonnan majd a tisztifőorvos eljárásrendben foglaltak értelmében a háziorvosok átvehetik azokat, tehát nem szükséges az, hogy személyesen vegyék át – tette hozzá Lakatos Tibor ezredes.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: tegnap felállítottuk a koronavírusi oktatási akciócsoportot.

A javaslatunk nem a szünet, a bezárás, hanem egy új, digitális munkarend bevezetése.

Hangsúlyozta: az iskolák nem zárnak be, hanem más módszerekkel folytatódik az oktatás. Az intézményekbe csak akkor kell a tanároknak bejárni, ha otthon nem rendelkeznek olyan digitális eszközökkel, amik szükségesek az oktatáshoz. A diákoknak otthon kell tanulniuk.

A gyermekek felügyeletét kisebb csoportokban vagy családok, szomszédok bevonásával oldják meg – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hozzátette: az iskolákban indokolt esetben biztosítanak gyermekfelügyeletet. Az iskolaépületeket nem zárják be, de az étkezőket nem lehet majd tömegesen használni.

Az óvodáknak visszaadják a jogkört, hogy helyben döntsenek a nyitva tartásukról.

Olyan kényszerhelyzetben vagyunk, ahol lépnünk kellett. Kérem segítsenek, hogy a lehető legjobbat tudjuk kihozni ebből a helyzetből a diákok érdekében. Ez komoly kihívás, és egy komoly potenciál is – mondta Maruzsa Zoltán.

A kontakt kutatások folyamatosak, amiben a rendőrség is részt vesz, hogy minél szélesebb körben elvégezhessék. Akik látókörbe kerülnek, személyesen fognak értesítést kapni és a megfelelő ellátásban részesülnek.

Akik házi karanténba kerülnek, azoknak kötelező kitenniük a figyelmeztetést az ajtójukra.

Így a szomszédok, és az esetleges érintettek jelentkezhetnek kivizsgálásra – mondta Lakatos Tibor ezredes újságírói kérdésre.

A jelenleginél szigorúbb szabályokat jelenleg nem vezetnek be a ferihegyi repülőtéren – hívta fel a figyelmet az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Az egészségügyi tárca nem nyújtott be javaslatot arra, hogy minden fürdőt be kell-e zárni, ez a fenntartók, üzemeltetők döntése – mondta az ezredes kérdésre válaszolva.

Van olyan egészségügyi dolgozó, aki kapcsolatba került fertőzött személlyel, de

nincs koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozó

– hangsúlyozta Lakatos Tibor kérdésre válaszolva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.