Szegénységi kockázat az egyszülősség

A következő hetekben megújul az Egyszülős központ, amely több ezer családnak nyújtott már segítséget. Az egyszülősség világméretű jelenség, amely hazánkban is mintegy egymillió embert érint – számolt be róla Nagy Anna, a családokat pszichológiai segítségnyújtással, ingyenes korrepetálással és nyári táborozási lehetőségek biztosításával segítő központ vezetője.

Csekő Imre
2020. 03. 09. 6:32
null
Nagy Anna szerint a polgári kormány családbarát politikája az egyedülálló szülőket is láthatóvá tette Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermeküket egyedül nevelő szülők az elszigetelődést tartják a legnagyobb problémának – mondta Nagy Anna, az Egyszülős központ vezetője, aki arról is beszámolt, hogy a központ néhány hétre ideiglenesen bezárja kapuit, hogy felújítási munkálatokat hajtsanak végre. Nagy Anna kifejtette, amikor 2018-ban megnyitottak, bizonyos fejlesztéseket későbbre halasztottak, hogy felmérhessék, mekkora igény mutatkozik a közösségi térre, de mivel a központot rengetegen látogatják, mára halaszthatatlanná vált a beruházás.

Hazánkban mintegy 300 ezer olyan szülő – 260 ezer anya és 40 ezer apa van – aki egyedül nevel összesen mintegy félmillió gyermeket. Az egyszülősség vezető szegénységi kockázatnak számít, az átlagosnál lényegesen gyakrabban kell nélkülözniük azoknak a gyerekeknek, akik csak egyik szülőjükkel élnek közös otthonban. A fogyatékossággal élő gyermekek aránya is magasabb az egyszülős családokban, hiszen sokszor éppen akkor hagyja el párját az egyik szülő, amikor a gyermek fogyatékossággal vagy tartós betegséggel születik. Az egyszülős családok ugyanakkor különböző rendkívül változatos élethelyzetben élnek, hiszen a válások mellett a megözvegyülés is oka lehet annak, hogy valaki egyedül marad a gyermekével. Sokan vannak olyanok is, akiket várandósan hagy magukra párjuk, de az is gyakran előfordul, hogy valaki egyedül vállal vagy fogad örökbe gyermeket.

Nagy Anna hozta létre és működteti a központot
Fotó: Havran Zoltán

Nagy Anna szerint nyolcvan önkéntes segíti az Egyszülős központ munkáját, amely már ötven civil szervezetnek rendezett képzéseket. A különböző szakmai rendezvényeiken pedig mintegy nyolcszázan vettek rész. A központ vezetője kitért arra is, hogy jelenleg hét magyarországi helyszínen, a határon túl pedig Székelyudvarhelyen és Csíkszeredán működnek egyszülős klubok.

Az Egyszülős központban jogi tanácsadást, pszichológiai segítségnyújtást biztosítanak a szülőknek, illetve programokkal segítenek nekik a munkakeresésben. A gyermekeknek ingyenes korrepetálást, felvételi-előkészítőt, és tematikus kézműves-foglalkozásokat szervez a központ. Nyáron pedig partnerek bevonásával különféle táborok révén nyújtanak üdülési lehetőséget az egyszülős családoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.