Többszörösére nőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon

2020 első két hónapjában négyszeresére nőtt a migránsok által elkövetett illegális határátkelések száma Szerbia és Magyarország határszakaszán. Erre világított rá kedden Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.

Forrás: V4NA2020. 03. 03. 19:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban és februárban összesen 6500 illegális határátkelési kísérlet történt Magyarország déli határain, ami egyúttal az EU schengeni övezetének külső határa, hívta fel a figyelmet kedden Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára.

A hivatalos adatokból jól látszik, hogy amíg 2018 első két hónapjában 1300, 2019 hasonló időszakában pedig mintegy 1500 illegális határátlépési kísérlet történt Szerbia felől, idén február végéig 6500-ra, vagyis a négyszeresére nőtt ez a szám. Az államtitkár az About Hungary blogon rámutatott: a tavaly novemberi adatok alapján Magyarországon napi átlagban 37 tiltott határátlépési kísérlet történt, míg ez a szám egy évvel korábban még csak 17 volt.

„Az illegális belépési kísérletek növekedése akkor történik, amikor a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az UNHCR adatai alapján közel 115 ezer illegális bevándorló tartózkodik a balkáni migrációs útvonalon. Ez az útvonal áthalad Magyarországon, és összeköti a közel-keleti államokból érkező migránsokat a nyugati és észak-európai államokkal” – hívta fel a figyelmet Kovács Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.