Vírusszerűen terjednek az álhírek

A Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület és az általa üzemeltetett Egészség Kommandó a hiteles online betegfelvilágosítás, egészségügyi kommunikáció támogatására jött létre.

Haiman Éva
2020. 03. 19. 19:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványt övező bizonytalanság, tapasztalatlanság miatt nagyon sok félinformáció, szakmailag nem ellenőrzött, sokszor téves tájékoztató anyag kering az interneten, majd szaporodik osztódással a közösségi médiában. Ez azonban többet árthat, mint amit használ – hívja fel a figyelmet a Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület. A szervezet hangsúlyozza: vakon, alaposabb tájékozódás nélkül senki ne osszon meg semmilyen tartalmat.

Az egyesület és az általa üzemeltetett Egészség Kommandó (www.e-kommando.hu) a hiteles online betegfelvilágosítás, egészségügyi kommunikáció támogatására jött létre, és most létrehoztak egy infografikát, amely segíthet az olvasott hírek pontosabb megítélésében, a hitelesség ellenőrzésében.

Ez segít az olyan kérdések megválaszolásában, mint például, hogy tudjuk-e, hogy ki írta a szöveget, ki vállalja a felelősséget a leírtakért? A szervezet hangsúlyozzák: az álhírek általában szembemennek a hivatalos médiában fellelhető hírekkel, információkkal, és sokszor csábítóan egyszerű megoldást kínálnak az egészségügyi kérdésekre.

Csakhogy – húzzák alá – a sok ezer magyar egészségügyi dolgozó is a lehető legegyszerűbben szeretné megoldani a koronavírus okozta válsághelyzetet, miközben nem veszik félvállról venni a veszélyt.

Legyen bennünk egészséges szkepticizmus, és ne okvetlen mi akarjuk a leggyorsabban továbbítani a koronavírussal kapcsolatos legérdekesebb híreket – hívják fel a figyelmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.