Kórházak elleni perekhez toboroznak ügyfeleket

Mindenáron pereskedni akar a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű, Soros György által támogatott, magát civileknek mondó jogvédő szervezet, ezért olyan ügyfeleket, betegeket keres, akiket a koronavírus miatti ágyfelszabadítás során tettek ki a kórházból.

Magyar Nemzet
2020. 04. 23. 6:54
KARÁCSONY Gergely; GYURCSÁNY Ferenc; MAGYAR György
Magyar György már büntetőjogi eljárásokat is emleget Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magukat civil jogvédőknek nevezett szervezetek – mint például a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) – a kórházi ágyak felszabadítása kapcsán próbálnak botrányos sztorikra vadászni az online térben és abból jogi eljárásokat, pereket kezdeményezni, kihasználva ezzel beteg és gyógyuló emberek jóhiszeműségét és lelkiállapotát – erről adott hírt a PestiSrácok.hu internetes hírportál egy olvasó jelzése alapján. Az illető felhívta a figyelmet arra, hogy a TASZ a Facebook Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon elnevezésű, több mint hatezer taggal rendelkező privát szakmai csoportban tett közzé egy olyan bejegyzést, amely így kezdődik: „Ügyfelet keresünk!” A jogvédő szervezet kiemelte: durva jogsértés, hogy az állam ellátás helyett a hozzátartozóikra hagyja a súlyos betegeket. Hozzátették, hogy jogi eljárás kezdeményezéséhez olyan betegeket keresnek, akiket a koronavírus miatti ágyfelszabadítás során tettek ki a kórházból.

Magyar György már büntetőjogi eljárásokat is emleget
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A PestiSrácok.hu arról is írt, hogy megszólalt a témában Magyar György is. A jogász a Klubrádiónak adott interjúban kiemelte: a betegek tömeges hazaküldése miatt száz százalék, hogy indíthatnak pert a családok ezekben az ügyekben.

Szavai szerint a kórház felelhet a károkozásért, ugyanis mint mondta, kötelezettségszegésről van szó. – Nemcsak polgárjogi perek indulhatnak vagyoni és nem vagyoni kártérítésért, hanem felmerül még a büntetőjogi felelősség kérdése is, a foglalkozás köré­ben elkövetett gondatlan veszélyeztetés – tette hozzá. Magyar György ráadásul nem csupán „szakmázott”, hanem politizált is, amikor úgy fogalmazott, hogy a betegeket nem szabad keverni, hanem akár Mészáros Lőrinc szállodájában, akárhol máshol, kollégiumokban kellene elhelyezni a vírusfertőzötteket.

Az internetes portál kitért arra is, hogy a Mérce.hu is beszállt az „ügyfelek keresésébe”. Egy fotó tanúsága szerint az internetes oldal egyik újságírója a Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon elnevezésű csoportban keres megszólalókat a témában. A PestiSrácok.hu megírta, hogy az olvasójának arról is van fotója, miként vadássza a „szigorúan név nélkül” nyilatkozókat az Index újságírója.

Az ügyben elektronikus levélben kérdéseket intéztünk a TASZ-hoz, amelyben arról érdeklődtünk a jogvédő szervezetnél: nem érzik-e úgy, hogy felheccelik az embereket járvány idején, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.