WHO: Az optimális tesztszám többszörösét végezzük

A WHO budapesti irodavezetője az idehaza végzett tesztelésekről a Klubrádió számára meglepő adattal szolgált.

Forrás: klubradio.hu2020. 04. 20. 11:41
The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Berlin
Nem a pozitív tesztek aránya, hanem a halálozási ráta a fontos. Fotó: Axel Schmidt Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet budapesti irodavezetője a Klubrádió vendége volt.

Hogy végeznek-e elég tesztet Magyarországon, a WHO budapesti irodavezetője kifejtette, hogy szerte a világon csak gondolják, mi lenne az optimális tesztszám.

Hangsúlyozta: a WHO szerint az lenne az optimális, ha minden egyes kimutatott és igazolt fertőzés mellett 10 tesztet tudnának elvégezni. Magyarországon ez az arány pedig magasabb: 1 a 30-hoz.

Hozzátette azt is, hogy miden jel arra utal, hogy ezek a tesztek megbízhatóan szűrik ki a pozitív eredményeket.

A WHO napi kapcsolatban áll az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, és kölcsönösen megosztják egymással az információkat, a WHO gyakorlati ajánlásait és a magyar kormány által tett intézkedéseket. A vírust közvetlenül kimutató tesztek fontosak, hiszen megmutatják, hogy egy betegnél a tüneteket az új típusú koronavírus okozza-e. A WHO jelenlegi álláspontja szerint a teszteket gyanús esetekben érdemes elvégezni azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel.

Dr. Ledia Lazeri, a WHO budapesti irodavezetője a minap a Hír TV vendége volt, ahol részletesen beszélt a WHO protokolljáról, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos különböző forgatókönyvekről, valamint a tesztelés mennyiségéről és módszertanáról is. A Hír TV-n elhangzott interjú IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.