A Kínából érkezett importtermékek megfelelnek a szabványoknak

Az Országgyűlésben napirend előtt Szijjártó Péter számolt be a járvány elleni védekezés legújabb fejleményeiről.

2020. 05. 04. 14:08
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. prilis 27. Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter szlal fel napirend eltt az Orszggyls plenris lsn 2020. prilis 27-n. MTI/Kovcs Tams Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés hétfői ülése napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, elsőként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be a járvány elleni védekezés legújabb fejleményeiről, erre reagálhattak a parlamenti frakciók 2 percben.

– Továbbra is a világjárvány határozza meg mindennapi életünket és a közbeszédet – kezdte beszédét Szijjártó. Hozzátette: folyamatosan zajlik a vita a járványügyi védekezés intézkedései kapcsán a lazításról, amelyet a legtöbb európai ország is elkezdett. Kiemelte:

a lazítás a kontaktusok növekedésével jár, az pedig az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás növekedését jelenti majd, amelyre fel vagyunk készülve.

A járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök beszerzéséről elmondta: az elmúlt héten 32 repülőgép hozott védőfelszereléseket Kínából és 10 kamionnal érkezett áru Európa különböző reptereiről. Mintegy 17 millió 516 ezer maszk és 620 lélegeztetőgép került beszerzésre. Több mint 525 ezer vírusteszt, 850 ezer gyógyszer érkezett Magyarországra. A miniszter külön megemlítette, hogy Budapest VI. kerülete számára is érkezett 70 ezer maszk.

– A Kínából érkezett importtermékek megfelelnek az európai szabványoknak, a vonatkozó szabályoknak, CE minősítéssel rendelkeznek

– mondta az egészségügyi termékek kapcsán a miniszter. Hozzátette: a szállítások ezen a héten is folyamatosak lesznek, azokról jövő hétfőn fog beszámolni.

Arató Gergely (DK) válaszában úgy fogalmazott, „a külügyminiszter úrral egyetértve drukkolunk az érettségizőknek, de kockázatnak tartjuk, hogy a járvány jelenlegi szakaszában kezdődött meg az érettségi”. Arról is beszélt, hogy hasonló a véleményük a járványügyi intézkedések lazításával kapcsolatban, amelynek jogi megvalósítása „csapnivaló”, mivel Pest megyében fenntartják a korlátozásokat, de Fejérben nem, amely szintén igen fertőzött.

Keresztes László Lóránt (LMP) kérdésekkel fordult Szijjártó Péterhez. Arról érdeklődött, hogy korábban a járvány tetőzését erre a dátumra jósolták, ám akkor miért most kerül sor az érettségikre? A mongóliai beruházás kapcsán azt kérdezte, hogy az miért akkor kezdődik, amikor itthon sokan elvesztik a munkájukat. Végezetül arról érdeklődött:

a kormány milyen diplomáciai lépéseket tervez Klaus Johannis román elnök magyarellenes kirohanására válaszul?

Lukács László György (Jobbik) azt kifogásolta, hogy a járvány várható tetőzésekor „teleplakátolták az országot”. Arról kérdezte a minisztert, hogy mennyi olyan eszköz érkezett, amely „egészségügyi felhasználásra nem javasolt” címkével van ellátva. Javaslatot tett arra is, hogy gondolja át a kormány, hogy a külföldön dolgozókat minden hazaérkezés után 14 napos karanténra kötelezik, ami nehezíti a munkavégzést és a kapcsolattartást a családdal.

Juhász Hajnalka (KDNP) megköszönte a miniszternek az állandó tájékoztatást. Kiemelte:

az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök folyamatosan érkeznek, és a járvány elleni védekezés újragondolásában, a gazdaság újraindításában is sikeres a kormány.

Mongólia esetében emlékeztetett: az ottani magyar beruházás esetében egy kötött segélyhitelezési programról van szó.

Szabó Tímea (Párbeszéd) kifogásolta, hogy a miniszterelnök már több mint 40 napja nem tájékoztatta napirend előtt az Országgyűlést a védekezésről. Azt is kifogásolta, hogy pártjához olyan megkeresések érkeztek, amelyek szerint számos iskola az érettségizőket kérte, hogy vigyenek maszkot. Szót emelt továbbá a munkanélküli járadék szerinte alacsony összege miatt.

Tóth Bertalan (MSZP) megemlítette, hogy több, a kormány által megrendelt szállítmányban a dobozokon „nem egészségügyi felhasználásra” cimke volt nyomtatva. Felvetette, hogy a megrendelt vírustesztek egy része nem használható a pontatlanság miatt, és reményét fejezte ki, hogy hasonló probléma nem merül fel a lélegeztetőgépek kapcsán. Arra is kérte a kormányt, hogy számoljanak el tételesen, hogy mennyibe kerül a védekezés. Megismételte pártja korábbi javaslatait, hogy osszanak maszkokat, küldjenek védőfelszerelést a 65 év felettieknek és kezdjék meg a tömeges tesztelést.

Németh Zsolt (Fidesz) emlékeztetett: az elmúlt héten meglehetősen felborzolta a kedélyeket Klaus Johannis magyarellenes kirohanása.

– Nemet kell mondanunk a magyarellenes gyűlöletkeltésre, és igent kell mondanunk, amire Johannis nemet mondott: amíg ő lesz, addig nem lesz erdélyi autonómia

– mondta. Hozzátette: a Fidesz támogatja az erdélyi magyarok autonómiáját.

– Szintén mondjuk egy egyértelmű igent a magyar-román együttműködésre, ne hagyjuk, hogy Johannis aláássa az azt

– emelte ki Németh, aki arra is biztatott mindenkit, hogy szignójukkal is támogassák az autonómia ügyét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.