A sör, a virsli meg a léggömbök

Élő Facebook-videóval jelentkezett Gyurcsány Ferenc május elseje reggelén.

Veres László
2020. 05. 01. 14:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DK elnöke a kijárási korlátozást megszegve, nem lakóhelyéről, a szemlőhegyi rekvirált villából, hanem egy meg nem nevezett magyarországi kistelepülés üres utcáin bolyongva tudatta: a munka ünnepét idén a sört, a virslit és a léggömböket nélkülözve, nem a Városligetben, hanem szűk körben, otthonról ünnepeljük.

– Május elseje mondanivalója maibb, mint bármikor hittük volna – közölte a korábbi miniszterelnök, majd állítását példákkal is alátámasztotta. Mint mondta, a járvány okozta válság során elsőként nem a cégek vezetőit, hanem a „melósokat” bocsátották el, sőt, azt is megtudhattuk tőle, hogy a busz- és villamosvezetők, illetve a bolti eladók nem tudnak otthonról munkát végezni.

– A főnökök persze igen! És ők azok, akik megtakarításokkal is rendelkeznek – világított rá az élet igazságtalanságára a milliárdos cégvezető, aki egy – nem létező – régi mondást idézett: „Melósnak, kétkezi munkásnak lenni sokkal nehezebb továbbra is”. A rendszerváltáskori rablóprivatizáció során kétes körülmények közt meggazdagodott egykori KISZ-titkár hitet tett amellett, hogy a veszélyhelyzet elmúltával ő és pártja egyenlőbbé teszi a világot, nevezetesen több jogot, könnyebb megélhetést és emberibb életet biztosítanak a munkásoknak.

Gyurcsány – aki tudomásunk szerint ezidáig mindössze húsz darab szájmaszkkal járult hozzá a járvány elleni védekezés költségeihez – arra is kitért, hogy milyen keresztényi, emberi, magyar és persze európai cselekedet a bajbajutottakon segíteni. A videó hetedik percétől, immár a falu határában, egy szőlőbirtok mentén bandukolva, a gyaloglástól erősen lihegő politikus előállt a farbával: a polgáribb jövőt csak a mostani, „Európa-ellenes rezsim” mielőbbi leváltásával lehet megvalósítani. Ehhez pedig nincs más út – jelentette ki – mint az ellentéteket félretéve, az ellenzéknek egy közös miniszterelnök-jelölttel, közös listával és közös egyéni jelöltekkel, együtt kell elindulnia a 2022-es választáson. A kommunista pátvezér üzenete tehát 2020 májusán is ugyanaz, ami száz esztendeje: Világ proletárjai, egyesüljetek!

A munka ünnepén Karácsony Gergely is klaviatúrát ragadott, és közzé tett egy bejegyzést közösségi oldalán. Budapest Facebook-főpolgármestere az írással valószínűleg a városligeti majálist hiányoló Gyurcsány Ferencet is meglepte, hiszen így fogalmaz: „Az idei május 1-je biztosan más lett volna, járvány nélkül is. Arra készültünk, hogy idén a Városháza parkba tették volna át a hagyományos május 1-jei ünnepüket azok a szakszervezetek, akik hagyományosan a Városligetben tartották a majálist. Onnan ugyanis fokozatosan kiszorították őket a kormányzati építkezések. Abban egyeztünk meg a munkavállaók érdekvédelmi szervezeteivel, hogy idei évtől új helyet biztosítunk ennek a közös ünnepnek. Ez sajnos idén elmarad. Otthon ünnepel mindenki, mert ebben a helyzetben ez a helyes.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.