A tiltás ellenére zaklatta volt szerelmét a kaposvári remete

Tárgyalás nélkül szüntette meg a bíróság annak a remeteként élő férfinak a fogva tartását, aki a nyomozás során felmerült bizonyítékok szerint fogva tartott, megkötözött, megkínzott egy fiatal nőt. Szabadulása első óráiban a férfi zaklatni kezdte korábbi áldozatát, holott a hatóság távolságtartást is elrendelt.

Végh Attila
Forrás: Somogy Megyei Főügyészség2020. 05. 23. 16:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május elején járt le a 28 éves kaposvári Ny. Á. tavaly elrendelt letartóztatása, aki a nyomozás során felmerült bizonyítékok szerint fogva tartott, megkötözött és megkínzott egy fiatal nőt. Az ügyészség szerette volna a majd egy éves szabadságot korlátozó kényszer intézkedés további meghosszabbítását, azzal az indokkal, hogy a vádlottnál fennáll a bűnismétlés, a szökés-elrejtőzés és a tanú – jelen esetben a sértett, egy 19 éves lány – befolyásolásának lehetősége. A bíróság azonban nem látta indokoltnak a jogerős bírói döntés előtti további letartóztatást, ezért ügyészi indítvány beszerzése nélkül megszüntette a fogva tartást. Mindössze lakhely elhagyási tilalommal járó bűnügyi felügyelet rendelt el, a vádlott bejelentett lakcímére, valamint távolságtartást rendelt el az áldozatra vonatkozólag. A férfi tehát semmilyen formában nem vehette volna fel a kapcsolatot a büntetőügy sértettjével, nem kereshette meg otthonában, nem hívhatta telefonon, nem állíthatta volna meg az utcán, nem üzenhetett volna neki. Ny. Á. azonban a szabadulása után zaklatni kezdte a sértettet.

A kaposvári férfi tavaly áprilisban abban az erdőben ismerte meg az ott sétáló 19 éves lányt, ahol a világtól elvonultan, egy félig földbe vájt kunyhóban remeteként, önfenntartóként élt. A fiatal nőnek imponált a férfi természethez fűződő kapcsolata, a külvilágtól való elvonulása, egyszerűsége, így szerelmi kapcsolat szövődött kettejük között. Először a lány önszántából töltött el napokat a férfi kunyhójában, de állítása szerint arról nem volt szó, hogy ő is ezt az életvitelt választaná a somogyi dombok rengetegében.

Ny. Á. az ellene indult vizsgálat során beszerzett információk, tanúvallomások és szakértői vélemények alapján ezt nem így értelmezte, ezért amikor 2019 május 23-án a lány haza akart menni az erdei kunyhóból, többször megütötte, megrugdosta, megkínozta, cigaretta csikkeket nyomott el a lány végtagjain. Hogy ne tudjon elmenni, meg is kötözte. Egy májusi hajnalon pedig a megkötözött, lemeztelenített nőt kihúzta a kunyhóból, kivitte egy távoli erdőbe és magára hagyta. A megfélemlített, meggyötört nőnek sikerült kiszabadítania magát a béklyóból, majd három napig bolyongott ruhátlanul a Kaposvár melletti erdőkben, bujkálva a szerinte rá vadászó férfi elől. Végül egy tanyára bekopogtatva kért segítséget, ahol megetették, megfürödhetett, ruhát kapott. A háziak értesítették a segélykérésről a rendőrséget is. A Kaposvári Rendőrkapitányság nyomozói már másnap elfogták a remetét, akivel szemben személyi szabadság megsértése és különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés gyanúja miatt indult eljárás. A vizsgálat megalapozottnak tartotta az időközben ügyészi indítványra bírói végzéssel letartóztatásba helyezett gyanúsított jogsértéseit, ezért 2019 novemberében, a nyomozati szakaszt befejezve a Somogy Megyei Főügyészség vádindítvány javaslatával utalta át az ügyet a bíróságnak.

A Somogy Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a vádlott azonban már a szabadlábra helyezése után azonnal megszegte a rá vonatkozó távolságtartási szabályokat, és egy közösségi oldalon kezdte el zaklatni a sértettet, aki ismét a hatóságokhoz fordult segítségért. A távolságtartásra vonatkozó szabályok megsértése miatt a bíróság elfogatóparancsot adott ki a férfi ellen, mivel a vádlottat nem sikerült előállítani az ismert lakcímén. A rendőrség a férfit az egykori kunyhó közelében fogta el, amit a férfi letartóztatásban töltött hónapjai alatt ismeretlenek teljesen kifosztottak és leromboltak. Őrizetbe vették, ám hiába tett erre ismételten indítványt az ügyészség, a bíróság nem rendelte el a vádlott újbóli letartóztatását. Az ügy bírósági tárgyalása a koronavírus által elrendelt veszélyhelyzeti korlátozások miatt szünetelt, a napokban írhat ki új időpontot a folytatásra a bíróság. Ny. Á. tagadja, hogy a kegyetlenkedéseket és a sértett bántalmazását olyan formában elkövette volna, ahogyan azt az ellene indult eljárás nyomozati szakaszában a hatóság bizonyítottnak találta. Szerinte a sértettnek kényszerképzetei voltak, amitől ő megijedt, védekezésként ütötte meg a fiatal nőt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.