Húsz év után is hazavárják a bajai Till Tamást

Éppen húsz esztendeje tűnt el Baján a 11 éves Till Tamás. A rendőrségi nyomozás sem akkor, sem később nem vezetett eredményre, holott mindent elkövettek a felkutatására. Annyit sikerült kideríteni, hogy a gyermeket nem érhette véletlen baleset, nem önszántából tűnt el, és olyasvalakinek van köze ehhez, aki akkor Baján élt. A rendőrségen az aktát negyedévente frissítik, továbbra is élő, folyamatban levő eljárásban, eltűnés miatt kiadott nemzetközi körözés alapján keresik a ma már 31 éves férfit. Till Tamás jelenleg is rajta van az eltűnt személyek nemzetközi listájának az elején.

Végh Attila
2020. 05. 24. 18:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz éve, 2000 május 28-án, gyereknapon látták utoljára az akkor 11 éves bajai Till Tamást. A kisfiú kerékpárjával együtt tűnt el, három hónappal később a kerékpár titokzatos módon előkerült, de Tamásról azóta sincs hír. Édesapja, Till Mátyás tmai napig bízik abban, hogy előkerül a fiuk, az édesanya egészsége viszont ráment a fájdalomra, a bizonytalanság okozta állandó stresszre. Szívproblémái, térdízületi problémái mellett idén május 16-án harmadik alkalommal került szélütés gyanújával kórházba, jelenleg is a pécsi klinikán lábadozik. A család húsz éve nem változtatta meg a fiuk által is ismert telefonszámát, hogy Tamás bármikor kapcsolatba léphessen velük.

Amikor a 11 éves bajai gyerek eltűnt, a helyi rendőrök nagy szakmai hibát követtek el. A hatályban levő törvények szerint 14. életévét még be nem töltött személy esetén 2000-ben is azonnal el kellett volna rendelni a körözést, behívni minden rendőrt, mozgósítani a kereséshez az akkor még létező sorkatonai szolgálat bajai helyőrségét, polgárőröket. Ehelyett az apának azt javasolták, várjon türelemmel, gyereknap van, Tamás biztosan csak elcsavargott. Amikor délután munkából hazaért az édesanya és megtudta mi történt, tűzoltó ismerőseit hívta fel, hogy segítsenek megkeresni a kisfiát. Annyit tudtak meg, Tamás reggel kibiciklizett a helyi Vadasparkhoz, de az zárva volt, ott azt mondták neki, gyereknap van, menjen be a városba mulatni. A visszafelé vezető úton még látták a kerékpárjával, hogy később merre ment, arra viszont már nem volt szemtanú.

Hiába mozgósított meg minden követ 24 órával később a rendőrség, az eltűnést követő legfontosabb órák nyomai addigra már kihűltek. Kassai László nyugalmazott rendőr ezredes, a Bács Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának akkori vezetője szerint először azt a verziót állította fel a rendőrség, hogy a kerékpáros kisfiút elgázolhatta, majd a nyomokat eltüntethette egy olyan környékbeli autós, aki egzisztenciális helyzete miatt nem merte vállalni a baleset okozásának felelősségét. Ez az elmélet három hónap múlva dőlt meg, amikor egy a kisfiú utolsó ismert útvonalához közeli, a rendőrök által többször is átkutatott helyen egy kerítéshez támasztva előkerült Tamás biciklije, azon pedig a bűnügyi technikusok semmilyen sérülést, idegen DNS-nyomot nem találtak.

Egy évvel később egy titokzatos telefonáló hívta fel a szülőket, hogy a fiút egy budapesti pályaudvaron látta, a rendőrségnek azonban nem sikerült beazonosítani a hívót. Akkor még nem voltak térfigyelő kamerák a vasútállomásokon, közterületen, így nem lehetett megállapítani, hogy a bejelentés szerint valóban járt-e arrafelé egy, az eltűnt gyermekhez hasonlító kisfiú.

Egy bajai férfi, Sz. Ferenc, Tillné gyermekkori ismerőse ellen 2002-ben indult nyomozás. A férfi egy lakásán tartott ivászat során agyonverte barátnőjét, majd a holttestet disznóól alá temette, s döglött halakat borított rá. A férfi korábban anyjával, nővérével, nővére kisfiaival is erőszakoskodott, beleillett tehát a képbe, hogy Tamást is szexuálisan zaklathatta, majd megijedve, hogy a fiú felismerte, megölte. Meg is gyanúsították a fiú megölésével, ő viszont „megvezette„ a rendőröket. Olyan vallomásokat tett, hogy megtalálhatják a fiú maradványait, átkutattatott velük egy szeméttelepet, lecsapoltatott egy halastavat és felásatta egy rokona pincéjét. Olyan információk is felmerültek vele kapcsolatban, hogy egy beszélgetés során cimboráinak elmondta, kerékpár pumpával verte agyon a kisfiút, majd egy régi, Baja környéki kiszáradt kútban rejtette el a tetemet. A rendőrök több tucat régi kutat azonosítottak, földradarral vizsgáltak át, munkagépekkel ástak le húsz méteres mélységig, ám semmit nem találtak. Arra utaló kijelentéseket is tett a férfi, hogy soha nem fog tudni a fiú anyja virágot vinni a sírjára, mert ő nem árulja el, hol is van az. A barátnője megöléséért kapott tíz éves börtönbüntetés letöltése alatt Sz Ferenc megtért. Míg a nyomozás során erre nem volt hajlandó – ezzel is erősítve a rendőrök gyanúját – szabadulása után egy héttel jelentkezett a rendőröknél hazugságvizsgáló készülékkel elvégzett kriminálpszichológiai vizsgálatra. A speciálisan a személyére és a fiú eltűnésére felállított kérdéssor dupla ellenőrzése is azt hozta ki: ez a feltételezés is vakvágány volt, a férfinek nincs köze a fiú eltűnéséhez, így az esetleges megöléséhez sem.

Egy bajai építkezésen, ami szintén Till Tamás utolsó ismert útvonala mentére esett 2007 júliusában, emberi csontokat találtak. Itt 2000 május 28-án még egy állattartó telep volt, ahol romániai magyar pásztorok tartottak lovakat, marhákat. Az állatokat szerető kisfiú ide is bejáratos volt, de mindig csak a gazdákkal mehetett be a karámba. Aznap, amikor a Vadasparkból hazaküldték, talán itt is megállt, ám nem volt otthon senki. Nem zárhatták ki, hogy a tulajdonosok korábbi tiltása ellenére a fiú bement az állatokhoz, ott valami baleset érte. Mikor a gazdák hazaértek, megijedtek, hogy őket okolhatják majd a tragédia miatt, eltüntették a holttestet, majd nem sokkal ezután felszámolták a vállalkozást, elhagyták az országot, nem tudni, most hol élhetnek. A kerékpár is errefelé került elő. Ez a teória, feltételezés is megdőlt azonban, mivel a csontokról az antropológus szakértő megállapította, felnőtt férfihez tartoztak, aki a második világháború idején halhatott meg.

Az Interpol jelzése alapján 2015-ben merült fel gyanú, hogy spanyol pedofilok megrendelésére rabolták el szerb emberkereskedők a fiút, de aztán ez a nyom is vakvágánynak bizonyult. Az emberrablás, szervkereskedelem lehetősége is felmerült korábban, Baja környékén ráadásul rendszeresen megfordultak délszláv bűnözők, az akkori határvédelem sem állt a helyzet magaslatán, így nem vetették el annak a lehetőségét sem, hogy a fiú a volt Jugoszlávia területén lehet valahol. A szerb és a horvát hatóságok is keresték a nemzetközi körözés alapján, azt is megvizsgálták, véletlenül nem keveredhetett-e át a határon, de semmi olyan nyomot nem találtak, ami ezt a feltételezést igazolta volna.

A Duna és a Sugovica közelsége miatt számoltak avval a lehetőséggel is, hogy a fiú vízbe fulladhatott. Az eltűnésének napján Baja két folyójának partján és a vízen is nagy volt a forgalom, remek idő volt, rengeteg horgász, fürdőző, kajakos, motorcsónakos volt a vízen, egyetlen olyan szemtanút sem találtak azonban a rendőrök, aki látta volna a vízpart közelében a gyermeket, ráadásul akkor a kerékpárja is ott maradt volna.

A kerékpár előbukkanása az egyik legrejtélyesebb nyoma az ügynek. Ez a bizonyítéka annak, hogy a gyermeket nem érhette véletlen baleset, nem önszántából tűnt el, s nem is egy titokzatos idegennek van köze az eltűnésének, hanem olyasvalakinek, aki akkor, 2020 május 28-án is és három hónap múlva, a bicikli megkerülésekor is Baján élt. A kerékpár ugyanis gondosan le volt tisztítva, egyetlen ujjlenyomatot sem találtak rajta a bűnügyi technikusok, Tamásét sem. Vagyis aki a nyomozás harmadik hónapjában a rejtekhelyéről elővette és kitette a kerítés mellé a biciklit, az szándékosan eltüntetett minden árulkodó, azonosításra alkalmas nyomot róla.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán még ma is dolgoznak olyan nyomozók, akik húsz éve folyamatosan figyelik azokat a híreket, amelyeknek köze lehet Till Tamás ügyéhez. Kapcsolatban állnak a családdal is, Tamás aktáját negyedévente frissítik, minden Baja környéki emberölés ügyénél összevetik az adatokat, a tettes követhetett-e el a fiú eltűnése idején is erőszakos bűncselekményt. Till Tamás 18 éves koráig az első helyen szerepelt az FBI eltűnés miatt keresett gyermekeinek a listáján is, jelenleg is rajta van az eltűnt személyek nemzetközi listájának az elején. A hatályos nemzetközi jogszabályok szerint – ha a család, az eltűnést bejelentő hozzátartozó vissza nem vonatja a keresést elrendelő határozatot – az eltűnt személy 80 éves koráig élő körözésként szerepel. Ennek a határidőnek a leteltéig az eltűnt személy halottnak nyilvánítását a törvények szerint csak az eltűnését bejelentő hozzátartozó kezdeményezheti.

A mai arcfelismerő rendszerek elől már nehéz elbújni, a szoftverek az arc öregedését is elemezve végzik az azonosítást, minden nemzetközileg keresett eltűnt gyerek, nő és férfi szerepel a rendszer adatbázisában. Ha Till Tamás bárhol a világon besétálna egy ilyen rendszerre kötött térfigyelő vagy biztonsági kamera látószögébe, akkor a számítógép egy órán belül azonosítaná és jelezné a találatot a körözést elrendelő rendőrhatóságnak. Till Mátyás és felesége a mai napig bízik abban, hogy egyszer még felhívják őket a rendőrök: élve megtalálták a fiukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.