Maguk az iskolák is jól érettségiztek

Rendben lezajlott az érettségi második napja is, szigorú óvintézkedések mellett hetvenezren írták tegnap a matematikadolgozatokat. Az iskolaigazgatók példás összefogásról számoltak be a Magyar Nemzetnek, azt mondják, egyszerre több forrásból kapnak védőfelszereléseket. A diákok pedig kimondottan felelősen viselkednek, minden szabályt betartanak.

Csókás Adrienn
2020. 05. 06. 6:05
null
Nem tudnak olyanról, aki a vírus miatti félelmében távol maradt volna, viszont a visszajelzések szerint mindenki betartotta a szabályokat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A matematika-írásbelikkel folytatódott tegnap az érettségi. Az Oktatási Hivatal lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint középszinten 1218 helyszínen 65 630 diák vizsgázott (közülük 1887-en idegen nyelven), emelt szinten pedig 118 helyszínen 4892 diák (közülük 79 idegen nyelven) tett érettségit. A számonkérések ezúttal is szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett zajlottak.

Németh Tibor, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója azt mondta lapunknak, a védőmaszkok mellett minden diákjuknak tudtak biztosítani kesztyűt is. – A központi készletekből kaptunk bőven védőfelszerelést, de emellett több forrásból is érkeztek felajánlások az iskolánkba. Szerencsénk van, mert minden diákunk eljött a vizsgára, a pedagógusaink is vállalták a vizsga lebonyolításával kapcsolatos feladatokat, senki sem maradt távol betegség vagy a vírustól való félelem miatt – számolt be az intézményvezető. Jelezte: a vizsgázók minden reggel három különböző bejáraton közelítik meg a tantermeket, a tanárok pedig egy negyedik kapun érkeznek.

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium igazgatója szintén arról számolt be lapunknak, hogy a fenntartó által biztosított védőeszközökön túl szülői adományokat is kaptak, például kesztyűket és fertőtlenítőszereket. Csapodi Zoltán szerint az óvintézkedéseket a diákok is nagyon komolyan veszik, felelősen viselkednek. – A reggeli órákban sem alakult ki torlódás, még az önkormányzat által küldött közterületes munkatárs is megjegyezte, hogy mind a tanárok, mind a tanulók mennyire odafigyelnek a szabályok betartására – mondta az igazgató.

– Ebben az évben nemcsak a diákok, hanem az iskolák is érettségiznek, hiszen rendkívüli körülmények között kell megszervezniük a vizsgákat. Úgy látom, jól helytállnak az intézmények, az én iskolámban legalábbis tiszteletre méltó és becsülendő a felkészültség – hangsúlyozta a matematikaérettségi után lapunknak a végzős Villányi Tamás. Az ötödik kerületi Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium diákja szerint nagyon figyeltek rá a pedagógusok, hogy az épületben ne alakuljon ki gyülekezés. – Az viszont, hogy a vizsga után, épületen kívül megbeszéltük a feladatokat, szerintem elkerülhetetlen, hiszen az osztálytársainkkal már hetek óta nem találkoztunk, jó volt újra látni egymást. Persze igyekeztünk tartani a kellő távolságot – tette hozzá a diák, aki, mint mondta, az online térben is széleskörű összefogást tapasztalt az érettségi körül.

Nem tudnak olyanról, aki a vírus miatti félelmében távol maradt volna, viszont a visszajelzések szerint mindenki betartotta a szabályokat
Fotó: Havran Zoltán

Forsthofferné Fekete Kinga, az iskola szülői választmányának vezetője azt mondta lapunknak: a szülők nem gondolkodtak azon, hogy ne engedjék vizsgázni a gyerekeiket, bíztak abban, hogy az intézmény körültekintően és biztonságosan szervezi meg az érettségiket. – A felkészítéssel meg voltunk elégedve, volt olyan tanár, aki még az utolsó szombaton is gyakorolt a gyerekekkel, és egyelőre úgy tűnik, az óvintézkedésekre is nagyon figyelnek. A lányom szerint a dolgozat sem volt túlságosan nehéz. Ami viszont kockázatokat rejt, az az, hogy az emelt szintű vizsgákat csak bizonyos intézményekben lehet megírni, ezért az érintetteknek ehhez át kell menniük másik iskolába. Sok ezer diák fog emiatt keveredni a következő napokban, a két tannyelvű iskolákban például, ahogy a lányoméknál is, szinte mindenki emelt szinten vizsgázik idegen nyelvből, és ehhez bizony vándorolniuk kell – mutatott rá édesanyja, aki beszélt arról is, hogy a családoknak nagyon nehéz volt hosszú heteken át a baráti társaságtól elszakítva, otthon tartani kamasz gyerekeiket.

Gereczi Botond, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban írta meg a mai matektesztet. A vizsga után azt mondta, elégedett volt a biztonsági intézkedésekkel. – Mindenki betartotta a szabályokat, viselte a maszkokat. Azok a külsős vizsgázók, akik más intézményből érkeztek, külön bejáraton jöhettek be az épületbe. Kicsit nehezebb volt a felkészülés, hogy nem jártunk iskolába az utóbbi néhány héten, de nekem éppen a matematika az a tárgy, amelyik viszonylag jól megy, így nem éreztem, hogy bármilyen hátrányt okozott volna az elmúlt hetek digitális oktatása – jegyezte meg.

A tegnapi matematika-írásbelin egyébként többek között halmazok, felszínszámítás, gráfok és függvények szerepeltek, de a feladatsorban a valószínűség- és a százalékszámítás, valamint a mértani sorozatok is előkerültek. A vizsgafeladatok megoldásait az Oktatási Hivatal honlapja mellett a köztévén is mindennap bemutatják. Ma a történelem-írásbelivel folytatódik az érettségi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.