Orbán: A futball maga az élet, igazságos, nyílt sisakos játék

Tanulmánykötet jelent meg a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) és a Testnevelési Egyetem kiadásában; a Labdarúgás és tudomány című, a sportszakirodalomban egyedülállónak tekinthető kiadvány legfőbb célja, hogy biztos alapot adjon a magyar labdarúgás tudományos igényű fejlesztéséhez. A PFLA felcsúti Sport- és Konferenciaközpontjában megtartott könyvbemutatón Orbán Viktor miniszterelnök, az akadémia alapítója úgy fogalmazott: A futball mindig vigasz és elégtétel volt számunkra.

Forrás: PFLA.HU, MTI2020. 05. 30. 13:24
ORBÁN Viktor;
Budapest, 2019. október 30. Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A könyv bemutatóján Orbán Viktor hangsúlyozta: talán nem véletlen, hogy Trianon után volt a magyar futball első aranykora, majd a második világháborút követően, az ötvenes években az Aranycsapat időszaka. Akkoriban a zöld gyepen a megszálló ország csapatát is le lehetett győzni, tehát a futballt a kultúra és a történelem részeként kell kezelni – fűzte hozzá.

A kormányfő úgy fogalmazott: a futball maga az élet, igazságos, nyílt sisakos játék, amelyet szabályok mentén vívnak a felek, és mindig a pályán dőlnek el a dolgok.

– A modern labdarúgásban egyszerre van szükség két, egymással ellentétes megközelítésre: ott vannak a régi futballisták, és ott van a tudomány, hitvallásunk szerint egyik nélkül sem lehet jó futballistát nevelni – emelte ki Orbán Viktor. – Hogy miként lehet beépíteni a labdarúgóképzésbe a tudomány eredményei mellett azt a kultúrát és tudást, amit a régiek hoznak, hogy miként lehet a tapasztalatokat összehangolni, ez a jó szakmai munka kulcsa. Minden akadémiának vannak különbözőségei, s ez jól is van így.

Haptákban ugyanis nem lehet futballozni. Nekünk is van filozófiánk. Akadémiánk sajátossága, hogy a futballt a művészet kategóriájába sorolja. Úgy értjük a futballt, hogy az nem más, mint zseniális megsejtések és ihletettségek története. Futballistákra van szükség, akik kimennek a pályára, és ott valami olyat tesznek, ami senki másnak nem jutott volna eszébe. Ide szeretnénk eljutni.

Könyv már van, tudomány, elmélet már van, futballisták kellenek. Várjuk, hogy a kötet tartalma átköltözzön a valóságba, s lássuk a gyerekeket, akiknek már ott van a lábukban a tudomány, hogy képesek egyetlen mozdulattal felülírni mindazt, amit a szakemberek leírnak. Ez a kötet segítségére lesz mindenkinek, hogy futballistákat neveljenek.

– A most megjelent kiadvány a Puskás Akadémia és a Testnevelési Egyetem által 2018-ban kötött együttműködési megállapodás és a közös szakmai munka eredménye – mondta el Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumának elnöke.

– Olyan mű, amely nem csupán a labdarúgásban, de akár más sportágakban is alapvetés lehet. Ez az első tudományos-sportszakami kiadvány az akadémia életében. Noha másfél év alatt készült el, tizenhárom év tudását, tapasztalatait összegzi.

Tíz fejezetben mutatja be a modern képzést, írja le a labdarúgás és a tudomány együttműködését. Azokat a pontokat veszi figyelembe, amelyek az elmúlt évtizedben a labdarúgás nemigen helyezett előtérbe. Éppen ezért a jövő könyve ez.

Takács Mihály, a Puskás Akadémia igazgatója, a könyv társszerzője elmondta, hogy értéket kívántak teremteni, ami sikerült, hiszen a tankönyvet szakmai bírálóbizottság minősítette, és egyetemi tankönyvvé nyilvánították. Közölte, hogy a felcsúti akadémián és a világ labdarúgásában alkalmazott módszereket igyekeztek használhatóvá tenni, megosztani a világgal, a sporttársadalommal, emellett be akarták mutatni, hogy Európa és a világ labdarúgásában hogyan illeszkedik egymáshoz a tudomány és a futball.

A könyvbemutatón jelen volt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, valamint Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora is. Utóbbi felszólalásában hangsúlyozta: hibásan választják szét a sportot az egyéb művészeti ágaktól, hiszen a mozgás és a testkultúra ugyanolyan értékes, mint bármelyik másik művészeti ág. Elmondta, hogy a TE a könyv megjelenéséhez nyújtott támogatáson túl saját eszközeivel is igyekszik segíteni a magyar sporttársadalmat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.