Óriási az érdeklődés a nyári táborok iránt

A 14 év alatti gyermeket nevelő szülők negyven százaléka tervezi, hogy táborba küldi gyerekét a nyári szünet alatt – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért legfrissebb kutatásából. Ugyanakkor sok családnak okoz fejtörést, hogyan oldja meg a felügyeletet a szünidőben.

2020. 05. 25. 6:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány miatt sok szülő használta fel a munkahelyi szabadságát, hogy a gyermekére vigyázhasson otthon, ezért ők nehezebben tudják majd megoldani a felügyeletet a nyári szünidő alatt. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) felméréséből kiderül: a 14 év alatti gyermeket nevelők negyven százaléka tervezi, hogy táborba küldi a gyermekét a nyári szünet alatt. Nekik jó hír, hogy a magyar kormány döntése szerint június 16-tól már szervezhetők napközis és ottalvós nyári táborok is az érvényes járványügyi előírások betartásával.

A járványhelyzet számos kihívás elé állította a magyar családokat, így a KINCS arra is kíváncsi volt, mekkora gondot jelent a nyári szünetben a szülőknek a 14 év alatti gyermekek felügyelete. A válaszokból kiderült: 48 százalék úgy véli, az elhelyezés nem jelent majd problémát, 25 százalékuk azonban arra számít, hogy komoly gondot fog okozni a gyermekek nyári felügyeletének biztosítása.

A nyári hónapokban az otthoni, családon belüli megoldások mellett legtöbben a napközis táborokat vennék igénybe – derül ki a kutatásból. A válaszadók 29 százaléka egyértelműen számít erre a lehetőségre, további 11 százalék pedig gondolkozik rajta. Ott­alvós táborokba a megkérdezettek 16 százaléka küldené szívesen a gyermekét, 8 százalékuk pedig még nem döntött ebben a kérdésben.

A 14 év alatti gyermeket nevelő szülők több mint harmada számít a nagyszülői segítségre a szünidőben. A szülők ötöde baráti, illetve rokoni támogatásban bízik, fizetett külső segítséget viszont mindössze hat százalékuk venne igénybe, amennyiben az szükséges. A kormány óvodák és bölcsődék újranyitásával kapcsolatos legfrissebb intézkedéseinek relevanciáját igazolja, hogy a hat év alatti gyermekek szüleinek kétharmada tervezi, hogy igénybe veszi a gyermekfelügyeletet ezekben az intézményekben a nyári időszak alatt.

A megkérdezettek többsége az iskolai oktatás befejezésének időpontját a szokásos, június 15-i dátummal határozta meg, ugyanakkor az általános iskolás gyermekek szüleinek harmada, a középiskolások szüleinek negyede ért egyet azzal, hogy június ­végéig még legyenek iskolai foglalkozások.

A koronavírus elleni védekezésért felelős Operatív Törzs május 18-án jelentette be, hogy megkezdődhet a nyári táborok szervezése. – Ez egyelőre a napközbeni ellátást biztosító táborokra vonatkozik, a bentlakásos, ottalvós, illetve vándortáborok tekintetében további döntés születik majd a járványügyi helyzet ismeretében – tájékoztatott Müller Cecília országos tiszti főorvos. A KINCS felméréséből egyértelműen kiderül: a magyar szülők körében nagy az igény az oktatási és gyermekfelügyeletet ellátó intézmények mielőbbi újranyitására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.