Több hetes karantén után gyógyultan misézett az ismert katolikus pap

Bár teszt nem bizonyította, közösségi oldalán közzétett bejegyzésében szólt arról, orvos barátai és saját bevallása szerint is elkapta a koronavírus fertőzést az angyalföldi Pál Ferenc atya.

Végh Attila
Forrás: Facebook2020. 05. 01. 9:04
Pl Ferenc
Nagymaros, 2013. május 25. Pál Ferenc atya beszél a tavaszi nagymarosi ifjúsági találkozón 2013. május 25-én. Az összejövetel a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintõ, 1973 óta létezõ, évente kétszer megrendezett országos lelkinapja. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katolikus liturgia szerinti húsvét harmadik vasárnapján tudott áprilisban először online misét tartani Pál Feri atya. Az Angyalföldi Szent Mihály templom főcelebránsa előtte március 22-én tartott utoljára misét, természetesen azt is csak online közvetítéssel. A következő mise már elmaradt, gyengének érezte magát, önkéntes karanténba vonult, nagy valószínűséggel a koronavírus fertőzte meg.

A hívők hiába kapcsolódtak rá az Angyalföldi Szent Mihály plébánia internetes csatornáira, március 29-én már nem Pál Ferenc plébános, a mentálhigiénés szakemberként, egyetemi oktatóként, íróként is sikeres, közvetlensége, tisztasága miatt kedvelt világi pap, a népszerű Pál Feri atya, a „Pálferi” tartotta a misét. Gyengének érezte magát, közösségi oldalán kért elnézést az emberektől, akkor még csak azt hitték, gyorsan múló rosszullét lehet a háttérben.

Április 6-án már nyilvánvaló volt, nagyobb a baj. Pálferi amikor nem javult az állapota elővigyázatosságból önkéntes karanténba vonult. Továbbra sem kapott erőre, ahhoz sem érezte magát megfelelő állapotban, hogy online misét tartson. Bár nem kért tesztet, orvos ismerősei szerint nagy valószínűséggel elkapta a koronavírust. Nem köhögött, csak hőemelkedése volt, de nehezen lélegzett, ahogyan mondta, tipikusan a nagy gyöngeség jellemezte. Kilenc napon át tartott ez az állapot, majd szinte óráról órára erősebbnek érezte magát. Elmondása szerint a hite és a természetes gyógymódok, egészséges táplálkozás mellett nagyban segítette a gyógyulását az is, hogy ő és környezete is betartotta a vírus okozta veszélyhelyzetre vonatkozó szociális korlátozásokat, áprilisban legközelebbi ismerősei is csak telefonon, interneten érdeklődhettek hogyléte felől. Az egykori válogatott magasugró gyógyulásával újra elkezdett sportolni is, hogy a lelke mellett a teste is elnyerje régi erejét.

Az atya április 26-án érezte újra olyan erősnek magát, hogy a Tomori utcai plébánián beállított kamerák előtt ő celebrálhassa az esti, 18 órai misét. Az angyalföldi templom mindig tele van vasárnaponként, nemcsak a katolikusok, Pálferi világi tisztelői is kíváncsiak a miséjére. Most több mint kétezren nézték élőben az adást, április 30-áig 24 ezer néző látta az online misét.

Pálferi azzal kezdte a több mint egy hónapos szünet utáni első beszédét, hogy megköszönte a betegsége közben kapott jókívánságokat, egyben megköszönte az embereknek, hogy fegyelmezetten és türelemmel viselik a veszélyhelyzeti korlátozások elrendelésével járó kötöttségeket, kényelmetlenségeket. A misét az angyalföldi keresztény egyházközség egyik olyan családjának a tiszteletére, lelki támogatására erősítésére ajánlotta, akik két idős hozzátartozójukat is gondozzák. Pálferi további türelemre szólította fel a híveket, reménykedve abban, hogy a megfelelő egészségügyi rendelkezések betartásával május végén már élőben is misézhet vasárnaponként, ha kell egymás után többször is, hogy mindenki részt vehessen az eseményen. Az érseki tanácsosi címmel kitüntetett pap ígéri, amint erre lehetőség adódik, folytatja népszerű előadássorozatát is az önbecsülésről, magányról, párkapcsolati gondok megoldásáról. Az atya gyógyulása alatt nemcsak pihent, folytatta az év végén megjelenő, hatodik könyvének megírását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.