időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Ugrásszerű emelkedés: sokkal többen jelentkeznek katonának

Haraszti Gyula
2020.05.14. 06:30
Ugrásszerű emelkedés: sokkal többen jelentkeznek katonának

A már létező kiképzési, alapfelkészítési formák mellett a munkanélküliség enyhítése érdekében a honvédség az újoncok részére rövidített idejű katonai alapfelkészítést vezetett be. Ennek részeként olyan ismereteket kapnak, amelyek után bevethetőek lesznek a járványügyi veszélyhelyzet kezelésével összefüggő katonai feladatokra.

Ugrásszerűen megemelkedett a szerződéses katonai szolgálatra való jelentkezés a veszélyhelyzet bevezetése óta – tudta meg a Magyar Nemzet a honvédelmi tárcától. A minisztérium tájékoztatása szerint 2020 februárjához képest több mint háromszorosára emelkedett a jelentkezők száma. Az újoncok ráadásul most egyszerűbben, rövidebb idő alatt nyerhetnek felvételt a honvédség állományába.

A Magyar Honvédség ugyanis a szerződésesnek jelentkezők részére úgynevezett csökkentett idejű katonai alapfelkészítést vezetett be. Ez azt jelenti, hogy továbbra is megmaradnak a már létező kiképzési formák, de a tömeges megbetegedést okozó koronavírus-járvány miatt kialakuló munkanélküliség enyhítése érdekében most egy alapfelkészítést kapnak a leendő katonák, ezt pedig később kiegészítő felkészítések követik.

Az alkalmasságot egészségügyi vizsgálattal és pszichológiai teszttel ellenőrzik
Fotó: Kurucz Árpád

A gyorsított alapkiképzés részeként az újoncok olyan ismereteket kapnak, amelyek után már bevonhatók lesznek a járványügyi veszélyhelyzet kezelésével összefüggő katonai feladatokba. Emellett természetesen a legalapvetőbb katonai ismeretekkel is tisztában kell lenniük, amelyekre építve a későbbiekben – kiegészítő felkészítéssel – szerzik meg a teljes értékű alapkiképzést.

A katonák bevonulása alkalmassági vizsgálattal, méretvételezéssel kezdődik, majd elfoglalják szállásaikat a számukra kijelölt bázison. Az ezt követő hetekben a felkészítésben résztvevők testi képességeik fejlesztésén túl többek között olyan katonai alapokkal ismerkednek meg, mint az egészségügy, híradás, alaki, katonai tereptan, általános lőkiképzés és harcászat. Az alapfelkészítés katonai eskütétellel zárul, ezt követően kezdhetik meg a katonai szolgálatukat.

A Honvédelmi Minisztérium hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kialakult helyzetre tekintettel nem tartanak toborzó rendezvényeket és iskolai előadásokat. A legfontosabb követelmény továbbra is az önkéntes jelentkezés, a magyar állampolgárság, az állandó belföldi lakhely vagy tartózkodási hely, a megfelelő iskolai végzettség. A jelentkezőknek be kell tölteniük a 18. életévüket, büntetlen előéletűeknek kell lenniük, és meg kell felelniük az alkalmassági vizsgálatokon.

Bővebb információ a feltételekről, eljárási folyamatokról, juttatásokról, pótlékokról és kedvezményekről a Hadkiegészítés.hu és az Irányasereg.hu honlapokon található.

A honvédség online toborzó felületein lévő információk szerint egyébként a katonává válás folyamata három egyszerű lépésből áll: a regisztrációval kezdődik, amelyet az alkalmassági vizsgálat követ, és végül a bevonulás.

Ezekhez a lépésekhez különböző dokumentumok kellenek, az egészségi állapotot igazoló háziorvosi igazolástól kezdve a személyi okmányokon át az iskolai végzettséget és egyéb képzettséget igazoló iratokig. Az alkalmasságot egészségügyi vizsgálattal, pszichológiai teszttel és fizikai felméréssel is ellenőrzik.

A jelen helyzet miatt a szaktárca arra kér minden érdeklődőt és jelentkezőt, hogy a releváns információkért lehetőség szerint telefonon és elektronikus úton vegye fel a kapcsolatot a toborzó állománnyal.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.