Vasárnap van a Dohányzásmentes Világnap

A cél, hogy ráirányítsák a figyelmet a dohányzás ártalmaira, egyben a káros szenvedélyről való leszokás fontosságára.

Csekő Imre
2020. 05. 30. 19:24
null
A legmagasabb, másfél millió forintos büntetést 2014-ben állapították meg Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap, május 31-én van a Nemdohányzók Világnapja, amelyet a WHO hívott létre 1987-ben, hogy ráirányítsa a figyelmet a dohányzás ártalmaira, egyben a káros szenvedélyről való leszokás fontosságára.

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos is megemlékezett arról, hogy május 31-én lesz a Dohányzásmentes Világnap, amelynek kapcsán kiemelte, hogy Magyarország a 2012-ben elfogadott, a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel a dohányzás visszaszorításának élére állt. Mint mondta: a jogszabályban foglaltak betartására évente 30 ezer ellenőrzést végeznek, a tapasztalat pedig az, hogy az emberek jogkövetőek ebben az ügyben – mondta, hozzátéve, a fiatalokat kell még megnyerni ezen a téren, de köztük is folyamatosan nő a nemdohányzók száma.

Az országos tisztifőorvos ismertette, hogy a tüdőrák mellett a szív-érrendszeri megbetegedéseknek is jelentős részét a dohányzás okozza. Müller Cecília kifejtette: egy dohányzó embernek ezért minden szerve valamilyen mértékben veszélyeztetett.

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya a halálos kimenetelű daganatos betegségeken belül. A hazánkban évente előforduló 30-35 ezer daganatos megbetegedés miatt bekövetkezett halálesetből tízezren a tüdőrák áldozatai lesznek, és évente összesen mintegy 20-22 ezer ember halt meg a dohányzás következtében.

Ezért is kiemelten fontos a dohányzás visszaszorítása, és a magyar kormány 2010 óta hozott intézkedéseinek – a cigaretta árának tudatos drágításának, a szórakozóhelyek és éttermek füstmentessé tételének, a trafiktörvénynek és a hozzáférési lehetőségek szűkítésének – eredményeként mára több mint félmillióval szorult vissza a dohányosok száma hazánkban, de még mindig minden negyedik ember rá szokott gyújtani, akik évente több mint hétmilliárd szál cigarettát szívnak el, ezáltal 700 milliárd forintot költenek a szenvedélyükre.

Eloszlathatja a nemzetgazdasági bevételekkel kapcsolatos tévhiteket az a tény, hogy a dohányzással kapcsolatos megbetegedések miatt 150-200 milliárdos költségvetési kiadás keletkezik. Ez lényegesen meghaladja a dohányáruk forgalmazásán keresztül keletkező adóbevételt.

A dohányzás nemcsak nálunk, hanem világszerte is problémát jelent. Percenként csaknem 11 millió cigarettára gyújtanak rá a Földön, és ugyanennyi idő alatt tíz ember hal meg a dohányzás miatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jelenleg nagyjából egymilliárd ember, vagyis a világ népességének csaknem hetede dohányzik rendszeresen. A WHO szerint a világ dohányosai körülbelül 5,7 ezer milliárd cigarettára gyújtanak rá évente, és nyolcmillió feletti a dohányzáshoz köthető halálozások száma minden esztendőben, amiből egymillió eset az úgynevezett passzív dohányosokat – a mások cigarettájának, szivarjának füstjét belélegzőket – érinti.

A WHO kezdeményezésére létrejött Dohányzásmentes Világnap eseményein ezért hangsúlyozzák évről-évre, hogy a dohányosoknak nincs joguk ártani nemdohányzó embertársaiknak.

Mindezek miatt rendkívül fontosak a dohányzásról való leszokást segítő tréningek, tevékenységek, felvilágosító anyagok, projektek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.