időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Emmi: Gyurcsány Ferenc pártja ismét félrevezeti az embereket

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma
2020.06.08. 17:23

Dobrev Klárának, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjének vagy újra kellene tanulnia a magyar nyelvet, vagy be kellene ismernie, hogy szándékosan és durván félre akarja vezetni az embereket – írja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások minisztériuma (Emmi).

A tárca leszögezi, hogy prof. dr. Kásler Miklós miniszter a Vasárnapi Újságnak a veszélyhelyzet alatti rákszűrésekkel kapcsolatban nagyon egyértelműen fogalmazott arról, hogy „a mammográfiának két indikációja van: az emlőráktünet, panasz esetén ez egy diagnosztikai módszer, kivétel nélkül mindegyiket elvégezték”.

Tehát, aki panasszal fordult orvoshoz, annak a mammográfiás vizsgálatát a járvány idején is el kellett és el kell a jövőben is végezni.

„És használják a mammográfiát az emlőrákszűrésre – folytatta a miniszter –, ami azt jelenti, hogy tünet- és panaszmentes, megadott életkorú asszonyokat mammográfiával megvizsgálnak” – emlékeztet rá az Emmi közleménye.

Tehát akinek nincs panasza, csak a kora miatt hívják be a népességszintű emlőrákszűrésre, annak a veszélyhelyzet idején halasztható a szűrése, március helyett el lehet végezni akár szeptemberben is, mindaddig, amíg nincsenek tünetei.

Egyértelmű szavak, pontosan megfogalmazott mondatok, amit csak az tud félremagyarázni, akinek ez a szándéka.

A minisztérium döbbenetesnek tartja, hogy a Demokratikus Koalíció képviselője valótlan állítások tömkelegével azt a prof. dr. Kásler Miklóst próbálja kioktatni, aki már 1993-ban a Nemzeti rákkontroll program kidolgozásakor szorgalmazta a népességszintű emlőrákszűrés bevezetését, majd 2001-ben a Fidesz-kormány idején vezették be a szűrést, amelynek kidolgozásában is részt vállalt az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójaként. Továbbá Kásler Miklós is részt vett a mellrákszűrés fontosságára felhívó lánchídi sétán – emlékeztetnek.

Az Emmi határozottan visszautasítja a DK képviselőjének hazug, csupán politikai előnyszerzés célját szolgáló, rágalmazó közleményét – olvasható a tárca közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.