időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Ez az intézkedés jelentős összeget hagy az állampolgároknál

Forrás: MTI
2020.06.14. 10:00

Jelentős összeg maradhat az állampolgároknál a testvérek közötti illetékmentességgel – mondta Böröcz Helga közjegyző az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Kifejtette: mind az ajándékozás, mind az öröklés esetében (többek között a vagyontárgy értékének függvényében) van egy 9, illetve 18 százalékos illetékfizetési kötelezettség. Illetékmentes az ajándékozás és öröklés az egyenes ági (szülő, nagyszülő, dédszülő, gyermek, unoka, házastárs) hozzátartozók között.

A jelenlegi szabályozás szerint viszont a testvérek közötti nagyobb értékű ajándékozás és öröklés után illetéket kell fizetni. Ez a 9, vagy 18 százalékos mértékű illeték jelentős összeg lehet.

A módosítás a család egységét, a családi vagyon egységét szolgálná – jegyezte meg a közjegyző. Az illetékszabályok megváltoztatását indítványozó kormánypárti javaslat május végén került a törvényhozás elé.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.