időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Gajda bedarálta az antikorrupciós bizottságot

Bácskai Balázs
2020.06.12. 19:04
Gajda bedarálta az antikorrupciós bizottságot

Gajda Péter kispesti polgármester a mai napon nyilvánossá vált döntésével elutasította azt a javaslatot is, hogy az antikorrupciós bizottság a veszélyhelyzetben kiesett másfél hónapnyi idővel hosszabb mandátumot kapjon, és folytathassa, majd lezárhassa munkáját – olvasható az LMP XIX. kerületi önkormányzati képviselőjének, a bizottság elnökének, Ferenczi Istvánnak a közleményében.

Mint ismert, a Magyar Nemzet és a Hír TV hozta nyilvánosságra tavaly októberben a kispesti hangfelvételeket, amelyeken Lackner Csaba, akkor még MSZP-s önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy ő maga és párttársai hogyan talicskáztak ki pénzeket Budapest XIX. kerületéből külső vállalkozók segítségével. A korrupciógyanút felvető történetekben Gajda Péter neve is felmerült, aki Lackner szerint egy ügyletből hárommilliót, míg Kránitz Krisztián, akkor még MSZP-s önkormányzati képviselő, a helyi vagyonkezelő igazgatója 12 milliót kapott.

Az ügyben számos nyomozás indult, a gazdasági bűncselekményeken kívül a Nemzeti Nyomozó Iroda kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket is vizsgál. Az ügyek tisztázása érdekében Ferenczi István LMP-s önkormányzati képviselő egy antikorrupciós és tényfeltáró bizottság megalakítását kezdeményezte az önkormányzati berkein belül, amelyet megalakulása előtt kiherélt a képviselő-testület baloldali többsége, amikor csak három hónapra engedélyezte a működését. A testület megkezdte az ülésezést, amelyet hamarosan félbe kellett szakítani a járvány miatt.

Gajda Péter döntése után egyértelmű: a bizottság nem folytathatja tovább munkáját, amelyet Ferenczi István a polgármester „beismerő vallomásaként” értékelt közleményében. – Gajda Péter polgármester a kispesti antikorrupciós bizottság márciusban határozatba foglalt adatkéréseinek a mai napig nem tett eleget – emelte ki Ferenczi.

Dódity Gabriella fideszes képviselő Facebook-oldalán azt írta a döntés kapcsán: „A baloldal ismét bebizonyította, hogy náluk nincs szándék a tisztázásra, nincs következmény, nincs felelősségre vonás.” – Rezzenéstelen arccal megy tovább az élet a kispesti szociknál, mintha semmi nem történt volna – vonta le a következtetést a képviselőnő.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.