Kocsis Máté: Számos baloldali polgármester élt vissza a jogaival

Mélyen hallgat a Józsefvárosi Önkormányzat és a balliberális sajtó Pikó András polgármester törvénytelenül megkötött közétkeztetési szerződése kapcsán. Kocsis Máté, a kerület országgyűlési képviselője lapunk kérdésére elmondta: hiába a hallgatás, eljárások következnek Pikóval szemben. Mindemellett a Magyar Nemzet birtokába jutott egy levelezés, ami bizonyítja: egy szó sem igaz abból, hogy az önkormányzat a közbeszerzések átláthatósága érdekében együtt dolgozik a K-Monitorral. A momentumos hátszelű baloldali polgármester megválasztása után garanciát adott arra, hogy minden közbeszerzés átlátható lesz.

2020. 06. 17. 18:41
PIK Andrs; KERPEL-FRONIUS Gbor
Budapest, 2020. február 26. Kerpel-Fronius Gábor fõpolgármester-helyettes (b) és Pikó András józsefvárosi polgármester sajtótájékoztatót tart a Fõvárosi Közgyûlés ülése elõtt a Városházán 2020. február 26-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes járványügyi védekezés alatt két tendencia volt megfigyelhető. Egyfelől nemcsak a hazai baloldali, de a nemzetközi média jelentős része is azzal foglalkozott, hogy nem ülésezik a magyar Országgyűlés, miközben huszonhárom ülésnapunk volt ez idő alatt. Ezzel szemben a valóság az, hogy az Európai Parlament, a Fővárosi Közgyűlés nem ült össze – emlékeztetett Kocsis Máté a Magyar Nemzet kérdésére.

Józsefváros országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet: ezen időszak alatt számos baloldali polgármester élt vissza a jogaival.

– Ha létezik diktatórikus gondolkodás, az éppen az, hogy a képviselő-testület felhatalmazása nélkül Pikó András egy egymilliárd forintos szerződést felmond, és saját kézből köt egy másikat. Bele sem merek gondolni abba, hogy ha esetleg korábban én kötöttem volna közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül egy egymilliárd forintos szerződést, hány kérdést kaptam volna a balliberális sajtótól? Pikó András ezt megteheti? Vajon miért volt szükség erre a járvány időszaka alatt? Vajon miért nem lehetett ezt a döntést képviselő-testületi ülésen meghozni közösen? Vajon szabályos volt ez? – tette fel a kérdéseket Kocsis Máté. A fideszes országgyűlési képviselő hozzátette: ez esetben nem fog működni egyes médiumok agyonhallgatós módszere, ugyanis hatósági eljárások következnek.

Figyelemreméltó Pikó András polgármester városvezetési módszereiben, hogy a választási kampányában az átláthatóságra, az őszinte szóra, a társadalmi egyeztetésekre helyezte szavakban a hangsúlyt, ám ez nyolc hónap városvezetés után aligha látható. A polgármester a közérdekű adatigénylésre nem reagál, holott korábban az általa vezetett álcivil tömörülés, a C8 folyamatosan bombázta adatigénylésekkel a korábbi városvezetést. Egyébként a C8 Józsefvárosért a mai napig nem szerepel a bíróság által bejegyzett civil egyesületek között, vezetője mindmáig ismeretlen.

Kocsis Máté megjegyezte: egyesek rendre transzparenciát követelnek, majd hatalomra kerülve ők a legkevésbé transzparensek.

– Pikó András például több száz közérdekű adatigénylésre nem válaszolt eddigi polgármesteri munkálkodása során, sajtómegkeresésekre bizonyos sajtófelületeknek egyáltalán nem reagálnak, ahogyan Karácsony Gergely főpolgármester sem. Az, hogy nem transzparens egy baloldali önkormányzat, ma a világ legtermészetesebb dolga. Ezt mégsem teszi szóvá sem a Helsinki Bizottság, sem a Transparency International, sem a TASZ, sem a K-Monitor. Ezek nyilvánvalóan politikai szervezetek, és ha ők vannak hatalomban, akkor nem fogják saját magukat lábon lőni. Ezzel mi tisztában vagyunk, csak szeretnénk, ha a közvélemény is tisztábban látna – szögezte le Józsefváros országgyűlési képviselője.

Emlékezetes: Pikó András a hivatalba lépése után azt ígérte, hogy a közbeszerzéseken a K-Monitorral együtt dolgoznak, hogy azok átláthatóak legyenek. A Napi.hu megkérdezte Józsefváros polgármesterét, hogy konzultált-e ebben az ügyben a K-Monitorral. És ha igen, mit szóltak, hogy a szerződést közbeszerzés mellőzésével kötötte. – Ahogy már említettem, nem mellőztük a közbeszerzést, hanem a törvényi kötelezettségünknek eleget téve jártunk el. Az új közbeszerzési eljárás kiírása rövidesen megtörténik, és a korábbi ígéretünknek megfelelően a lehető legátláthatóbb módon fog lezajlani – válaszolta a portálnak Pikó András a múlt héten.

Lapunkhoz viszont eljutott a Magyar Közétkeztetők Egyesülete és a K-Monitor közötti levelezés, amelyben a K-Monitor állítja: téves információ, miszerint ők véleményezik az önkormányzat közbeszerzési eljárását, nincs ilyen együttműködésük az önkormányzattal. Az egyesület levélben arra kérte a K-Monitort, hogy mondjon véleményt a Józsefvárosi Önkormányzat közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárásáról.

Lapunk megírta: Pikó Andrásnak a bíróságon kell felelnie azért, mert önhatalmúlag szüntette meg az érvényes közétkeztetési szerződést. Józsefváros polgármestere azzal indokolta a gyors szolgáltatóváltást, hogy szerinte érvénytelen a korábban megkötött szerződés. Ez utóbbit azonban a Klassz Menza Kft. cáfolja, és jogi útra tereli a vitát. Azért kerül bíróságra az ügy, mert egy nappal korábban dönthetett Pikó András annak a közétkeztetési szerződésnek az aláírásáról, amelynek a közbeszerzési eljárása csak másnap történt meg. A momentumos hátszelű független polgármester az egészségügyi veszélyhelyzet miatt kapott felhatalmazását arra használta, hogy önhatalmúlag, egy személyben megszüntesse az együttműködést a korábban hivatalos közbeszerzési eljárásban kiválasztott Klassz Menza Kft.-vel, és azonnal új, immár külföldi céget szerződtetett a közétkeztetési feladatok ellátására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.