Letartóztatták az unokázós csalókat

Letartóztatta a Kecskeméti Törvényszék június 28-án reggel a Kecskeméti Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozói által csalás bűntettének gyanúja miatt őrizetbe vett három gyanúsítottat a Magyar Nemzet információja szerint. Egyelőre két befejezett bűncselekmény és egy kísérlet elkövetésére találtak bizonyítékot a rendőrök az unokázós csalók ellen. A Csurka Gyula alezredes által vezetett nyomozók azt is vizsgálják, hogy a banda tagjai merre jártak az országban az elmúlt fél évben, hány idős embert verhettek még át fenyegető meséjükkel.

Forrás: police.hu2020. 06. 28. 12:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 32 éves budapesti nő, valamint társai – egy 33 éves budapesti és egy 33 éves fóti férfi – még június 16-án este hívtak fel egy 84 éves kecskeméti nőt azzal a mesével, hogy egyik hozzátartozóját súlyos baleset érte. A telefonáló közölte: az idős asszony rokona volt a hibás, egy nagyobb összegű azonnali kártérítés ellenében nem értesítik a történtekről a hatóságokat. A sértett némi unszolásra – amiben már az is szerepelt, hogy ha nincs pénz, akkor bánthatják is a rokont – kétmillió-háromszázezer forintot átadott a házához érkező nőnek.

A nyomozók szerint a bandának nem volt elég ez az összeg. Még ugyanezen a napon egy 79 éves lajosmizsei asszonyt is hasonló történettel kerestek meg. Itt két és félmillió forintot akartak kicsalni a fia nevében. A történet nem változott, azt próbálták elhitetni az asszonnyal, hogy felnőtt gyermeke közúti balesetet okozott, és ha nem fizet, a károsult autós és családja bántalmazni fogja. A nő nem dőlt be a történetnek, még a beszélgetés közben egy másik telefonon felhívta külföldön dolgozó fiát, aki meg is erősítette gyanúját, nincs semmi baj, ismeretlenek akarták becsapni.

A kecskeméti rendőröknél feljelentést tett az átvert asszony és a trükkös csalást észlelő másik sértett is. A hírös város nyomozói úgy gondolták, az azonos időben, azonos mesével mindkét esetben ugyanaz a társaság próbálkozott, ezért azt kezdték el keresni, milyen jármű tűnik fel a telefonhívások idején a két helyszín közelében. Amikor beazonosították azt a gépkocsit, amivel a gyanúsítottak közlekedhettek, kiderült, jó nyomon járhatnak. Az autó tulajdonosa szerepelt már a rendőrök nyilvántartásában, akkor is csaló mesékkel szerzett pénzt, a felderítés során pedig kiderült, most is régi cimboráival járja az országot.

Mivel a banda tagjai nem kecskemétiek voltak, összehangolt akciót szerveztek a Zala megyei, a Somogy megyei és a Veszprém megyei rendőrök bevonásával. A csalók autóját június 25-én kora délután a 8-as számú főúton ellenőrizték a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei. A kocsiban utazó két férfit és egy nőt – a kecskeméti és lajosmizsei bűncselekmények feltételezett elkövetőit – elfogták, majd átadták a kecskeméti nyomozóknak. A bűnbanda tagjainak elszámoltatásakor ruházatukból és az autóból több arany ékszer, félmillió forintnál is több készpénzt került elő.

A trió tagjai rövid idővel a lebukásuk előtt egy vasvári asszonyt tévesztettek meg telefonhívásukkal. Neki is előadták a szokásos mesét, hogy a balesetet szenvedett hozzátartozójának pénzre van szüksége. A 85 éves asszony hétszázezer forintot és arany ékszereit adta át abban a reményben, hogy ezzel segít a megfenyegetett rokonnak, még fel sem fogta, hogy átverték, amikor a rendőröktől már vissza is kapta pénzét és ékszereit. A kétrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalással, valamint egy – szintén üzletszerű – csalás kísérletével gyanúsítható nő és két társa nagy valószínűséggel több jogsértést is elkövethetett, a nyomozók ezért megpróbálják feltérképezni, merre jártak az elmúlt fél évben, kiket hívtak a tőlük lefoglalt tucatnyi telefonon, telefonkártyával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.