Az európai kultúra végvárai leszünk

Közép-Európa kiábrándult a Nyugatból, amelynek célja a nemzeti történelem megkérdőjelezése, elvesztése, évszázadokkal ezelőtti korok napi politikai mércével való mérése, a nemzeti identitás, a közös történelem, a hagyományok és az erkölcsök teljes megsemmisítése – hangzott el a XXI. Század Intézet által rendezett Kultúrharc a XXI. században című konferencián. Schmidt Mária, az intézet főigazgatója kijelentette: „Kultúrharcot kell folytatnunk, mert a ma haladói el akarják venni tőlünk mindazt, ami a miénk, amikre büszkék vagyunk, ami azzá tett minket, amik vagyunk.”

2020. 07. 15. 6:05
null
A Miniszterelnökség vezetője szerint a „progresszívek” a nemzeti identitást semmisítik meg Fotó: Teknos Forrás: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Douglas Murray brit konzervatív író és mások évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a hosszú évtizedekkel ezelőtt indult kultúrharcban a nyugati konzervatívok egyértelműen vesztésre állnak – kezdte előadását Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint elmondta, hosszú ideje az önmagukat progresszívnak nevező erők szabják meg, hogy mi elfogadható és mi nem, ennek legfrissebb megjelenése a Black Lives Matter (BLM) nevű mozgalom, amely olyannyira rasszista, hogy nemcsak az államhatalom létét kérdőjelezi meg, hanem azokat is megbélyegzi, akik azt mondják, hogy minden élet számít, és nem az általuk jónak tartott módon gondolkodnak a világról. Gulyás Gergely szerint mindebből jól látszik, hogy már nem az igazság, nem a logika, nem a jogegyenlőség követelése a fő cél. – Egy jól szervezett, tudatosan szított manipuláció­nak vagyunk a tanúi, amely a rendbontást és a békétlenséget választotta eszközül, de amelynek célja a nemzeti történelem megkérdőjelezése, elvesztése, évszázadokkal ezelőtti korok napi politikai mércével való mérése, a nemzeti identitás, a közös történelem, a hagyományok és az erkölcsök teljes megsemmisítése – jelentette ki a miniszter. Manapság igazi lázadás az, ha valaki konzervatív, hiszen a normalitás lázadása és a konzervativizmus manapság kéz a kézben jár. Gulyás Gergely elmondta, ha nem szervezzük meg magunkat, ha nincsenek konzervatív közösségek, ha nincsenek élő, konzervatív körök, akkor Magyarország könnyen a nyugat-európai útra tévedhet.

A Miniszterelnökség vezetője szerint a „progresszívek” a nemzeti identitást semmisítik meg
Fotó: Teknős Miklós

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai és parlamenti államtitkára előadásában elmondta, a balliberális szellemi elit most éppen a felvilágosodás vállalt értékeit számolja fel, például a szólásszabadságot vagy a véleménypluralizmust, ezért a 2010 utáni magyar stratégiai gondolkodás nagyon egyszerűen foglalható össze: a kormány azt a célt tűzte ki, hogy új alapokra helyezi a magyar államépítést. Az újjáépítés több területet érintett, például a közpénzügyek rendbetételét, a hitelekből élés megszüntetését vagy a segély helyett munka elvének kíméletlen érvényesítését, valamint a demokratikus normák helyreállítását. – Nem szeretjük a társadalmi kísérletezgetést, nem szeretünk bele trendi ideológiákba, nem akarjuk azonnal implementálni őket, mi mindig a szabadságot tartjuk kulcsfontosságúnak – fogalmazott a miniszterhelyettes.

– Nemzeteink a kilencvenes évek elején önként és lelkesedve kezdték el a győztes nyugati modellhez való felzárkózást, a nyugati minták másolását, mert azt hitték, hogy ezáltal ők is ugyanolyan szabaddá és jómódúvá válnak, mint a modellországok – világított rá előadásában Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet főigazgatója. Úgy fogalmazott: – Mióta megismertük Nyugat-Európát, az összes róla táplált illúziónkat megölték, ami hasznosnak és szükségesnek bizonyult ahhoz, hogy átálljunk végre a hatékony és célravezető érdekképviseletre. A szakadék Európa két fele között napról napra mélyül, Közép-Európát egyre jobban elborzasztja az, amilyenné a Nyugat vált. A liberalizmus vonzereje, ahogy a kommunizmusé is, megszűnt, nem maradt belőle más, mint egy kiüresedett dogmahalmaz – jelentette ki a történész.

– Ezért kultúrharcot kell folytatnunk, mert a ma haladói el akarják venni tőlünk mindazt, ami a miénk, amikre büszkék vagyunk, ami azzá tett minket, amik vagyunk. Végvárai leszünk az európai kultúrának, ne akarja tehát a Nyugat átnyomni megosztó, megfosztó ötleteit, hagyjanak békén minket, hogy mi is békében hagyjuk őket – jelentette ki Schmidt Mária.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.