Csempészett cigaretta lapult a vasércszállítmány alatt

Huszonegymillió forintnyi csempészett füstölnivalót találtak a pénzügyőrök a záhonyi határon.

Forrás: NAV2020. 07. 28. 10:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó-ás Vámhivatal (NAV) munkatársai július 27-én vasúti röntgennel és tételes vizsgálattal több mint 15 ezer doboz csempészett cigarettára bukkantak Záhonynál. A pénzügyőrök és a határon szolgáló rendőrök először egy Ukrajna felől belépő tehervonatot ellenőriztek közösen a vasúti röntgenkészülék segítségével, illegális migránsokat keresve. A szerelvény átvilágítása után a röntgenképeken furcsa hőjeleket észleltek, ami arra utalt, hogy a vasérc között emberek lehetnek. A vonat négy vasércet szállító vagonját lekapcsolták a szerelvényről, hogy azt tételesen is átvizsgálják. A vagonok mozgatása során négy ember ugrott le belőlük és szaladt a határátkelőhelyhez közeli erdő felé.

A rendőrök elkapták az alkalmi akrobatákat, akik nem illegális bevándorlók voltak, hanem egy közeli magyar falu lakói. Már magyar területen kapaszkodtak fel a vagonokra, nekik kellett volna kipakolniuk a vasérc közé rejtett csempészárut. A pénzügyőrök markológépet kértek a vagonokhoz, azokból kiemelték az ipari nyersanyagot, s kiderült: az ömlesztett áru alatt fekete műanyag zsákokban kilencezer doboz magyar adójegy nélküli cigaretta volt elrejtve. Az elfogott rakodók ellen büntetőeljárás indult.

Alig egy órával a vonatos kaland után egy Ukrajnából érkező kamion is gyanús lett a Záhonynál dolgozó pénzügyőröknek. A sofőr ideges viselkedéséről és a raktér egyik vámzárának sérüléséből arra következtettek, hogy érdemes szétnézni az elvileg csak padlólapokat, térköveket szállító konténerben. Az átvizsgáláskor a rakomány tetején gyanús fekete csomagok kerültek elő, hatezer doboz adózatlan cigarettát rejtett el bennük a sofőr, aki ellen büntetőeljárást indítottak. A pénzügyőrök az összesen mintegy 21 millió forint értékű adózatlan füstölnivalót lefoglalták és mindkét esetben nyomozást rendeltek el költségvetési csalás miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.