Még mindig életveszélyes állapotban van a meglőtt vadász

A Magyar Nemzet információi szerint július 11-én reggelig nem állt be jelentős jobbulás a súlyos, lőtt fejsérüléssel éppen egy hete kórházba szállított nagybörzsönyi, 42 éves Sz. Péternél. A hivatásos vadász állapotát sikerült ugyan stabilizálni, mesterséges kómában tartják, de még nem tudni, milyen károsodásokat okozott a közvetlen közelről leadott, fejét érő vadászfegyver lövedéke.

Magyar Nemzet
2020. 07. 11. 10:36
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eset előzménye: július 3-án péntek délután Nagybörzsönyben két vendégvadásszal indult el Sz. Péter erdész vaddisznólesre. Az ő autójával mentek, amelybe mindhárman bepakolták a vadászfegyvereiket. A vadászati etika és a jogszabályok szerint járműbe csak töltetlen, ellenőrzött fegyvert lehet tenni. A vadász csak támasztékként használhatja a járművet, miután abból kiszállva kint tölti meg a fegyverét. A nagybörzsönyi vadászat előtt azonban valaki nagyot hibázott, mert az egyik fegyverben lőszer maradt, ráadásul a puska biztosító berendezése sem volt megfelelően lezárva. A vadászles felé a rázkódástól a sofőr ülése mögött tárolt fegyverek egyike elsült, a puskacsövet elhagyó lövedék tíz centiméteres távolságból találta el az autót vezető vadász tarkóját. A lövedék ereje akkora volt, hogy átszakította Sz. Péter koponyáját, majd az autó tetejét is. A sérült férfi azonnal elvesztette eszméletét, mentőhelikopter szállította kórházba.

A rendőrség mind a három vadászfegyvert lefoglalta. Mivel azokból a tragikus kimenetelű vadászat előtt is adtak le lövéseket egy másik vadászaton, ezért a helyszínen nem lehetett hitelt érdemlően megállapítani, melyik fegyvert sült el utoljára. A puskákat a rendőrség a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ ballisztikusaival és fegyverszakértőivel vizsgáltatta meg, igazságügyi vadászati szakértő bevonásával. A vizsgálat eredménye alapján történik majd meg a tényleges gyanúsítás, miután bebizonyosodott, kinek a fegyvere okozta a tragédiát.

Vajna András vadgazdálkodási szakértő szerint maga a sértett is hibázhatott azzal, hogy nem volt elég körültekintő, nem ellenőrizte személyesen – amihez mint a vadászat vezetőjének joga van – a fegyverek töltetlenségét. Ezt akkor is meg kell tenni, ha a vendégvadászok nemtetszésüket fejezik ki emiatt.

Vajna szerint Nagybörzsönyben az előző, hajnali vadászatnál maradhatott töltve az egyik fegyver. Az alapszabály szerint a puskát utastéren belül csak tokban lehetne tartani, ezt azonban nagyon sokan, még a vendéglátó hivatásos vadászok sem szokták betartani. Sörétes fegyvereknél – kivéve az automatákat, de Magyarországon ilyet vadászatra nem lehet használni, csak a rendőrség és a honvédség speciális egységeinél rendszeresítették ezeket a fegyvereket – könnyebb a helyzet, ott a puska szerkezetének megtörésével látható a kibiztosított, tüzelésre képtelen állapot, valamint az is, nem maradt-e véletlenül töltény a csőben.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A rendőrség a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, több szakértő bevonásával jelenleg is folyik a helyszínelés során rögzített nyomok elemzése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.