A mohácsi polgármesternek nem sikerült félreállítania a jegyzőt

Néhány nappal azután, hogy Mohács MSZP-s polgármestere kirúgta az önkormányzat jegyzőjét, Kovács Mirella ismét a város választási irodáját vezetheti. Erre a tisztségre a területi választási iroda vezetője nevezte ki, a vonatkozó előírásoknak megfelelően. Korábban a Fidesz felvetette, hogy a jegyző elbocsátása arra utalhatott, hogy a szocialisták csalásra készülnek az őszi önkormányzati választáson.

2020. 08. 06. 15:14
null
Forrás: videó - képernyőfotó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az MSZP-s polgármester kirúgta, ismét a leváltott jegyző vezeti a Mohácsi Helyi Választási Irodát – számolt be róla a Pécsiújság.hu. Azzal, hogy Csorbai Ferenc, a még hivatalban lévő MSZP-s polgármester múlt héten megszüntette a város jegyzőjének, Kovács Mirellának a köztisztviselői jogviszonyát – vagyis leváltotta a jegyzői posztról –, azzal a helyi választási iroda (HVI) vezetői megbízatása is megszűnt. Keddtől azonban ismét Kovács áll a HVI élén.

A Pécsiújság.hu érdeklődésére Partos János, a Baranya Megyei Önkormányzat jegyzője azt a tájékoztatást adta, hogy augusztus elsejétől Kovács Mirellát jogász munkakörben a megyei önkormányzat foglalkoztatja köztisztviselői jogviszonyban, aki a területi választási iroda tagja is lett, ebben a minőségében letette az esküt is. Abban az esetben, ha valahol valamilyen okból megüresedik a helyi választási iroda vezetői posztja, a területi választási iroda vezetője nevezi ki az új vezetőt. Mohács esetében pedig Partos János Kovács Mirellát nevezte ki, aki minden szükséges feltételnek megfelel, s erről a Nemzeti Választási Irodát is tájékoztatta. A megye jegyzője a portálnak azt is elmondta, mivel Kovács az előző munkaviszonya megszűnését követően harminc napon belül újat létesített, a vonatkozó előírásoknak megfelelően erről tájékoztatta a mohácsi önkormányzatot is. Kovács Mirella 2005 óta, azaz tizenöt éve vezette jegyzőként a polgármesteri hivatalt, valamint a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezetét. Tevékenységét közmegelégedésre végezte, 2011-ben elnyerte az Év jegyzője elismerést is.

A Fidesz szerint gyanús volt, hogy az MSZP-s polgármester kirúgta a jegyzőt az időközi választás előtt Fotó: videó – képernyőfotó

Mint arról beszámoltunk, múlt héten méltatlanság okán, azonnali hatályú felmentéssel megszüntette Mohács hivatalban lévő MSZP-s polgármestere a város jegyzőjének köztisztviselői jogviszonyát. A Fidesz egy ezt követő sajtótájékoztatón azt kérdezte, hogy vajon csalásra készül-e az őszi önkormányzati választáson az MSZP, s a jegyző elbocsátása is ezzel van-e összefüggésben. Kovács Mirella ugyanis a helyi választási iroda vezetője is volt menesztéséig, azzal viszont ez a megbízatása is megszűnt. Ismeretes: Csorbai Ferenc, Mohács polgármestere kilép az MSZP-ből, és az időközi önkormányzati választáson már független jelöltként szállna ringbe. A polgármester, Puch László egykori MSZP-s pénztárnok veje 2019-ben került a város élére, miután Szekó József, Mohács első embere nem sokkal az önkormányzati választás előtt, szeptember 27-én tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Ezzel a Fidesz–KDNP Mohácson polgármesterjelölt, míg Csorbai Ferenc rivális nélkül maradt. Sokan arra számítottak, hogy a kialakult helyzetben a szocialista politikus visszalép az indulástól, de ő másképp döntött. Október 13-án így polgármestert választottak Mohácson, ahol az egyetlen indulót, a szocialista jelöltet úgy választották meg, hogy a politikus a leadott szavazatoknak csak alig 31 százalékát szerezte meg. Az emberek több mint kétharmada érvénytelenül voksolt, ezzel tette egyértelművé, hogy ha tehetné, akkor Szekó Józsefet támogatná, és nem kér Csorbai Ferenc polgármesterségéből. A kormánypárti választók a képviselőjelölteknél tanúbizonyságát is adták elkötelezettségüknek, hiszen mind a nyolc körzetben Fidesz–KDNP-s indulót segítettek mandátumhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.