Áder: A magyarok történelme lenyűgöző és nehezen feldolgozható

– Az időtlen értékek nem vesznek el – mondta ünnepi beszédében Áder János köztársasági elnök augusztus 20-án. A közjogi méltóság kiemelte, hogy államalapításunk ünnepén joggal érezzük: a magyarok történelme lenyűgöző és nehezen feldolgozható.

Magyar Nemzet
2020. 08. 20. 9:04
ÁDER János
Budapest, 2020. augusztus 20. Áder János köztársasági elnök beszédet mond az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház elõtt, a Kossuth Lajos téren 2020. augusztus 20-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az örök Magyarország nem csak kard, jogar és palást. Millió és millió ember csöndes szolgálata tette naggyá, akik kenyeret adtak az asztalra, gondolattal teli könyveket az emberek kezébe, akik megművelték az ősi földet, óvták az életet, védték a szabadságot. Nemcsak önmagukkal törődtek, másokat is segítettek. Ők építették az örök Magyarországot a szántóföldön, műhelyekben, tantermekben, községházán, hadseregben – hangsúlyozta a köztársasági elnök. Márait idézve hozzátette: „Az életnek értéket csak a szolgálat adhat”.

Áder János kiemelte: Mi akarunk élni, tehát dolgozni fogunk! – nekik és értük, akik eltemették két háború halottjait, és több évtizednyi diktatúra után is tudták, mitől lesz összetartó egy közösség és összetartó egy nemzet.

„A nép örök és öröknek kívánjuk e nép hazáját”, idézte Kossuth Lajost Áder János, ki szerint az ösztönös ragaszkodás mellé áldozatkészség, hűség és tudatos hazaszeretet kell. A köztársasági elnök kiemelte: Kossuth tudta, hogy amit építettünk, csak akkor marad a miénk, ha képesek vagyunk megvédeni.

A köztársasági elnök kiemelte, a katonáknak kivételes hivatásuk van: arra tesznek esküt, hogy akár életüket is készek áldozni a hazáért. Áder János arról beszélt, ez az eskü nem változik a történelemmel. Felszólította az avatott tiszteket, legyenek méltók az eskühöz.

A köztársasági elnök kitért rá, hogy az idei ünnep más, mint a szokásos augusztus huszadikák, hiszen korlátok közé vagyunk szorítva és tele vagyunk aggodalommal, bizonytalansággal. Áder János kijelentette, a Szent István alkotta Magyarország a nehézségek ellenére ma is épül, és ebben a helyzetben láthatóvá válik azok munkája, akik a közjót szolgálják. Megemlítette a tanárokat, orvosokat, katonákat.

– Mire mentünk volna nélkülük az elmúlt hónapokban? – tette fel a kérdést a köztársasági elnök. – Az ő szolgálatuk erősítette bennünk a hitet, növelte bennünk a reményt – húzta alá Áder János, ki szerint bármilyen megpróbáltatások is várnak ránk, építenünk és szolgálnunk kell az örök Magyarországot. – Védjük meg értékeit, éltessük hagyományait, tartsuk meg egészséges életerejét – mondta Áder János.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.