Látványos videókon ismerkedhetünk meg a Hiúzzal

A Rheinmetall Defence két kisfilmen keresztül mutatja be a korszerű hadi járművet.

Magyar Nemzet
2020. 08. 19. 18:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt korábban megírtuk, hazánkban fogják gyártani a Rheinmetall Defence vállalat Lynx (Hiúz) névre keresztelt gyalogsági harcjárművét a Zrínyi 2026 honvédelmi és a haderőfejlesztési program részeként. A harcjárművek gyártását a német Rheinmetall céggel alkotott vegyesvállalat végzi.

A közel 700 milliárd forintos programban Magyarország egy lánctalpas, páncélozott harcjármű-családot fog gyártani és rendszeresíteni.

A Lynx KF41 nevű páncélautó méltán szerepel Csehország és az Egyesült Államok kívánságlistáján. Az ötventonnás, változattól függően 755 vagy 1140 lóerős dízelmotorral felszerelt Hiúz akár 65-70 km/h sebességgel is képes haladni. A jármű tűzerejéről egy 30 vagy 35 milliméteres nehézgépágyú és egy 7,62 milliméteres géppuska gondoskodik. A Hiúz továbbá irányított páncéltörő rakétákkal is felfegyverezhető, valamint korszerű felderítő és célkijelölő optikája és elektronikája van.

A Rheinmetall Defence hivatalos YouTube-csatornáján két látványos videón keresztül mutatja be a korszerű hadi járművet.

Az első videót még 2018-ban tette közzé a vállalat azzal a céllal, hogy bemutassa a Hiúzt a nagyközönségnek:

A második videó 2019 májusában készült a cseh IDET haditechnikai kiállításon:

A Hiúz nemcsak Csehország tenderén szerepel, a német gyártó helyi vállalatokkal együttműködve mind az Egyesült Államok szárazföldi haderejének, mind az ausztrál fegyveres erők pályázatán is eséllyel indul. A harcjármű iránt Katar is érdeklődik, ahol már 2018-ban részt vett egy katonai díszszemlén a német cég terméke. Arra nézve, hogy mikor jelenhet meg az új német–magyar gyártású harcjármű a Magyar Honvédség csapatainál, az ország NATO-nak tett szövetségesi kötelezettségvállalása ad iránymutatást, mely szerint 2023-ra egy közepes dandárt, majd 2028-ra egy nehézdandárt kell kiállítani.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.