időjárás 32°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Magyar ék, izraeli csillag és német kereszt a tenger felett

Baranyai Gábor
2020.08.26. 11:35
Magyar ék, izraeli csillag és német kereszt a tenger felett

A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen vadászbombázói tegnap együtt gyakorlatoztak a német és az izraeli légierő gépeivel az Északi-tenger légterében. A német kormány külügyi államtitkárának, a szociáldemokrata Michael Rothnak hazánkat illető antiszemitai vádjait is cáfolja a közös NATO-izraeli légi gyakorlat, amelynek keretében először látogattak a zsidó állam harci gépei Németországba, és gyakorlatozott együtt az említett három ország légiereje.

A Többnemzeti Légi Harccsoport Napokat (MAGDAY) évente négyszer tartják meg. A Covid–19-világjárvány miatt Németország mint keretnemzet ebben az évben csak második alkalommal rendezi meg ezt a NATO-gyakorlatot. Ezúttal a feladat az ellenségtől a légifölény megszerzése volt. A gyakorlat jó alkalmat adott arra, hogy az Izrael mint a NATO Földközi-tengeri párbeszéd projektjének partnernemzete által alkalmazott eltérő harceljárásokat és folyamatokat megismerjék a résztvevők. Eközben a zsidó állam légiereje is betekintést kapott a NATO szabványosított harceljárásaiba. Magyarország negyedik alkalommal vesz részt a MAGDAY gyakorlaton. A tartalékkal együtt érkező öt magyar JAS-39 GRIPEN a Bundeswehr 51. Immelmann harcászati repülőezred vendégeként a Jagel légibázisra települt a MAGDAY ideje alatt.

A gyakorlaton résztvevő négy magyar Gripen a Nörvenichből érkező hat izraeli F-16-ossal és hat német Eurofighterrel az Északi-tenger felett fenntartott légtérben találkozott. A MAGDAY vezető egységét a Büchelben állomásozó 33-as taktikai század hat Tornado vadászbombázója adta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.