Még lehet jelentkezni egyetemre, holnap zárul a pótfelvételi

Holnap éjfélkor lejár a pótfelvételi határidő, a fiatalok még egy napig válogathatnak az őszi szemeszterre meghirdetett szakok közül. A ponthatárokat várhatóan augusztus 23-án hirdetik ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 08. 9:21
null
Ingyenesen három szakra jelentkezhetnek a tanulók Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak egy napig, vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre – közölte az Oktatási Hivatal. Pótfelvételire azok jelentkezhetnek, akiket a július 23-án zárult általános eljárásban sehová sem vettek fel, vagy idén nem jelentkeztek a felsőoktatásba.

Bár az eljárásban önköltséges képzések hirdethetők meg, idén az oktatásért felelős miniszter engedélyével állami ösztöndíjas képzések is indulhatnak az agrár- és a gazdaságtudományi, az informatikai, a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, a pedagógus-, valamint a társadalomtudományi alapképzési szakokon. A pótfelvételi során egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni (ugyanazon szak állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számít) a felvi.hu honlapon.

A ponthatárokat várhatóan augusztus 28-án hirdetik ki
Fotó: Kurucz Árpád

A jelentkezést legkésőbb augusztus 9-én éjfélig hitelesíteni kell az Ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlapot postára adva. Minden előírt dokumentum feltöltési határideje is augusztus 9. éjfél. Ha a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy – elsősorban mesterképzések esetében – felvételi vizsgát írnak elő, a pótfelvételi hirdetményében jelzik. Ugyancsak itt közlik a vizsga időpontját, és mivel kevés a rendelkezésre álló idő, külön behívó levelet általában nem küldenek.

A ponthatárokat várhatóan augusztus 28-án hirdetik ki, ekkor dől el, kit vettek fel a pótfelvételiben az általa megjelölt képzésre. Az általános felsőoktatási felvételi eljárásban már meghirdetett képzések esetében a pótfelvételi ponthatára nem lehet alacsonyabb a július 23-án meghatározottnál. A ponthatár egyetlen képzés esetében sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál: alap- és osztatlan képzés esetén 280, felsőfokú szakképzés esetén 240, mesterképzés esetén pedig 50 pontnál.

A felvett jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a ponthatárok kihirdetését követően felsőoktatási intézményüktől kapják meg, augusztus 31-ig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.